Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe herken je het verschil tussen hooikoorts en corona?

Geplaatst opdinsdag 23 februari 2021 - 16:31

Hooikoortsklachten en coronasymptomen kunnen erg op elkaar lijken. Zo moet je in beide gevallen niezen en hoesten en kun je last hebben van vermoeidheid.

Als mensen denken dat ze last hebben van hooikoorts, maar eigenlijk besmet zijn met corona kunnen ze het overdragen aan anderen.

Hoe komt het dat mensen al in februari last hebben van hooikoorts? En hoe herken je het verschil tussen hooikoorts en corona?

Hooikoorts in februari
"Door de hogere temperaturen deze week bloeien hazelaars en elzen en komen er pollen in de lucht", zo licht Thijs Zeelen van Meteo Limburg toe. "Er staat nu een beetje wind. Daardoor verspreiden de pollen zich door de lucht." Sinds de jaren 90 komt het vaker voor dat het warmer is in de tweede helft van februari, waardoor bepaalde bomen bloeien en mensen ook dan al last kunnen hebben van hooikoorts.

"Het klimaat verandert. Hooikoorts is seizoensgebonden. Allergieën die eerst bijvoorbeeld tussen mei en september klachten veroorzaakten, uiten zich nu ook buiten die periode. Mensen krijgen wat eerder last van hooikoorts en de klachten kunnen dus langdurig aanwezig zijn", zegt kno-arts van het MUMC+ en de Annadal Kliniek Anna-Jasmijn Nobel. "Dat is ook afhankelijk van waarvoor je precies allergisch bent."

Op de hooikoortsradar is te zien waar in het land mensen last kunnen krijgen van pollen en in welke mate. Zeker tot en met zaterdag zweven er 'redelijk veel pollen' door de Limburgse lucht.

Hooikoorts of corona?
"Er is een overlap tussen hooikoortsklachten en coronasymptomen", zegt kno-arts Nobel. "Als je niet weet of je allergisch bent, kunnen de klachten ook door corona komen. Het is lastig te zeggen of een verstopte neus door een allergie komt of door corona." Ze adviseert mensen dan ook om zich te laten testen op corona bij twijfel, langdurige klachten of als de klachten plotseling erger worden. "Als de test dan negatief is, kunnen mensen overleggen met huisarts of nader onderzoek en/of verwijzing naar een kno-arts zinvol is."

Klachten die typerend zijn voor corona zijn verlies van reuk en smaak, vertelt Nobel. "Dit is minder typisch voor hooikoorts, maar kan ook voorkomen." Kenmerkend voor een covid-besmetting is dat mensen acuut, van de ene op de andere dag, niet meer kunnen proeven en ruiken zonder per se verkouden te zijn. Andere symptomen die op corona kunnen duiden zijn longklachten, extreem hoesten, benauwdheid en koorts.

Een typische hooikoortsklacht is jeuk in de neus en ogen. "Dat wordt erger als mensen naar buiten gaan en bijvoorbeeld in een weiland gaan staan. De klachten nemen weer af als ze naar binnen gaan", zo licht Nobel toe.

Niesschaamte
Door hooikoortsklachten hebben sommige mensen last van 'niesschaamte'. "Op dit moment moet ik veel niezen en dan kijken mensen je toch raar aan. Soms probeer ik mijn nies in te houden zodat niemand het merkt", zei een hooikoorts-patiënt vorig jaar tegen L1.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen