Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe groot is de kans op een tweede massale lockdown?

Geplaatst opdonderdag 2 juli 2020 - 20:37

Na de versoepelingen per 1 juli is er niet veel meer over van de massale lockdown die maanden heeft geduurd. Maar als er een tweede coronagolf volgt, moet onze provincie dan weer helemaal op slot?

Bijna 1400 artsen hebben een brandbrief geschreven over de nevenschade van zo'n intelligente lockdown die in ons land op 15 maart inging.

"Schade op het gebied van het psychosociale domein, economische schade en schade aan de non-covid gezondheidszorg en totale zorgkosten zijn ongeëvenaard en vele malen groter dan de winst van de gewonnen levensjaren van coronapatienten", staat in de brief. Oftewel: de maatregelen zijn schadelijker dan het coronavirus zelf, zo stellen de ondertekenaars.

Huisarts twijfelt over maatregelen
Huisarts Saskia Benthem uit Afferden is een van de initiatiefnemers. Zij pleit ervoor om een open debat te voeren over de lockdown. Zij twijfelt aan alle maatregelen. "Wij schrokken ook toen het virus uitbrak. Ik begrijp de lockdown, maar als huisarts werd ik heel onrustig en vroeg ik me af of we wel het juiste deden. Ik zag patiënten die uit angst niet naar het ziekenhuis gingen, mensen die steeds verder in de problemen kwamen. De paniekfase is voorbij. En nu moeten we met z'n allen als maatschappij bepalen wat proportioneel is."

Video: L1

Non-discussie
Hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot vindt de brandbrief mosterd na de maaltijd. "Ik denk dat de lockdown de afgelopen maanden noodzakelijk was en veel slachtoffers heeft kunnen voorkomen. Het is tegenstrijdig dat we maatregelen nemen om het aantal slachtoffers te beperken en nu dat relatief gelukt lijkt, opeens discussie te voeren over de noodzaak van de maatregelen," aldus Groot.

"Ik denk ook dat je geen maatregelen moet nemen gericht op het verleden. Een nieuwe uitbraak is weer anders en dan zijn de maatregelen ook anders. Ik denk dat uitbraken veel lokaler zullen zijn en we weten meer over hoe we dat moeten aanpakken met gerichte maatregelen. Dus ik acht de kans op een tweede massale lockdown niet zo groot."

Nieuwe lockdown misschien lokaler
Het is inmiddels een stuk rustiger geworden in onze provincie qua coronabesmettingen en er overlijden minder mensen aan de gevolgen van het virus. "We zitten in een erg rustig vaarwater, dankzij de maatregelen die we hebben genomen. Maar we kunnen zeker nog niet concluderen dat corona de provincie heeft verlaten," waarschuwt Hackert.

"Het blijft circuleren en we moeten altijd voorzichtig zijn. Niemand kan voorspellen hoe het er over een maand uit zal zien." Hackert is het eens met de huisartsen die zeggen dat je kritisch moet kijken naar de maatregelen. "Maar je kunt op voorhand niks uitsluiten. Als er een tweede golf komt, dan moeten we heel goed kijken hoe we de maatregelen moeten aanpassen. We zijn een stuk flexibeler dan voorheen, qua middelen en mogelijkheden. Een nieuwe lockdown kan misschien een stuk lokaler. We hopen natuurlijk te voorkomen dat we straks toch weer heel ingrijpende maatregelen moeten nemen."

Foto: L1

Onvermijdbare schade
Groot en Hackert erkennen terugblikkend dat maatregelen ook onwenselijke negatieve effecten hebben. "Natuurlijk is er schade door die vrijheidsbeperkende maatregelen: fysiek en psychisch. Maar dat is een gevolg van het indammen van het virus," zo zegt Groot.

"Niets doen zou met de kennis die we op dat moment hadden, betekenen dat er geen plek meer zou zijn op de IC. Dat wilden we koste wat kost voorkomen. Daar zitten consequenties aan." Daar sluit GGD-arts Hackert zich bij aan. "Elke maatregel heeft impact, ook nadelige. Maar je moet beseffen dat dit een pandemie is met een lastig en dodelijk virus. Het alternatief betekent volle ziekenhuizen en gangen vol overleden patiënten. Daar willen we niet naartoe."

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen