Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe Franse zusters aan de wieg stonden van Zuyderland

Geplaatst opzaterdag 23 oktober 2021 - 7:29

Buitenlandse religieuzen kwamen vanaf de late 19e eeuw in groten getale naar Limburg. Hoe kwam dat toch? In de tentoonstelling 'Leven voor de zorg' in Erfgoedcentrum De Domijnen in Sittard is dit te zien.

Paters en zusters uit Duitsland en Frankrijk verhuisden vanaf de late 19e eeuw massaal naar Limburg. In talloze dorpen en steden bouwden de buitenlandse religieuzen kloosters. Ze begonnen met kleuterscholen en gingen zorgen voor zieken en bejaarden.

Werk van historicus
De Domijnen maakt voor de tentoonstelling gebruik van het recent verschenen werk van historicus Antoine Jacobs die de geschiedenis van één congregatie die naar Limburg is gekomen helemaal heeft uitgeplozen. In het boek Geroepen en gezonden beschrijft Jacobs de geschiedenis van de Franse dochters van de Goddelijke Voorzienigheid van Créhen.

Geschiedenis
Daarin is te lezen dat talloze kloostercongregaties noodgedwongen naar Limburg kwamen. In Duitsland werden ze verdreven door kanselier Bismarck die katholieken wantrouwde. Ook in het republikeinse Frankrijk beschouwde de overheid katholieken als een gevaar voor de natie.

Vele tientallen congregaties vluchtten naar het door en door katholieke Limburg waar ze met open armen ontvangen werden. Ze bouwden vele tientallen kloosters van waaruit ze zich bezighielden met de opvang van bejaarden, ziekenzorg, bewaarscholen, lager onderwijs en weeskinderen.

Ziekenhuis
Bij het klooster in Sittard begonnen de zusters begin vorige eeuw zelfs met iets nieuws, iets wat in Limburg nog nauwelijks bestond: een ziekenhuis. Jacobs: "Aanvankelijk was het alleen een ziekenzaal. Maar snel daarna komt er een eerste operatiekamer. De grote ontwikkeling komt als de staatsmijn Maurits wordt geopend. Toen is in 1925 een groot ziekenhuis tegen het klooster aangebouwd. Dus daarmee zijn de zusters de grondleggers geweest van het huidige Zuyderlandziekenhuis."

Kloostercongregaties
De kloostercongregaties die zorg en onderwijs in Limburg lang gedragen hebben zijn inmiddels bijna helemaal verdwenen uit de scholen, bejaardenhuizen en het ziekenhuis. Langzaam maar zeker verdween het habijt van de werkplek. "Na 1965 is het definitief voorbij, dan meldt niemand zich nog aan. Het aantal leken in de zorg en het onderwijs groeit, het aantal zusters neemt af. De echte kloosterlijke sfeer in het ziekenhuis die in de jaren twintig aanwezig was neemt dan af", concludeert Jacobs.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen