Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe een tinnen mok uit de oorlog een nieuw lied oplevert

Geplaatst opwoensdag 13 oktober 2021 - 6:00

Een tinnen mok uit de Tweede Wereldoorlog die lang verscholen lag in een collectie in Brunssum, heeft 77 jaar na dato een teergevoelig lied opgeleverd in de Verenigde Staten.

Componist is de Amerikaanse liedjesschrijver Butch Runyon. Hij vond recent de inspiratie voor de 'Cup Song' dankzij Lex Theunissen uit Brunssum.

Video: Youtube Butch Runyon

Nalatenschap
De aanzet tot het lied ligt eigenlijk veel verder terug in de geschiedenis. Butch's vader William Runyon was een van de bevrijders van Limburg in 1944. Runyon senior gaf de mok als aandenken aan de vader van Lex, destijds tolk voor de Amerikanen. Die bewaarde hem jarenlang in zijn privécollectie. Lex vond de mok in de nalatenschap. Hij stuurde hem in 2016 retour naar de familie Runyon in de VS.

De memorabele reis van de tinnen mok, krijgt nu 77 jaar later een nieuwe bekroning met de Cup Song van jongste zoon Butch.

Lees ook: Drinkmok van oorlogsveteraan na 70 jaar terug

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen