Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe een aardappelveld voorkomt dat een dorp overstroomt

Geplaatst opzondag 28 juni 2020 - 20:35

Vijftien nieuwe landbouwmaatregelen moeten wateroverlast in de Limburgse heuvels tegengaan. Door water beter vast te houden kan overlast in lager gelegen gebieden voorkomen worden.

Nijswiller is één van de Limburgse dorpen die tijdens heftige regenbuien regelmatig te kampen hebben met wateroverlast. Veel van dat water valt op de heuvels rondom het dorp en stroomt vervolgens naar beneden. Maar daar moet een aardappelveld bovenop de heuvel verandering in brengen.

L1

Dammen
In het veld zijn zo'n 15.000 dammetjes geplaatst tussen de ruggen met aardappels. Op die manier kan het water niet wegstromen. Het water wordt vastgehouden op het land, waardoor de boer niet meer hoeft te sproeien. De eerste resultaten zijn hoopgevend. Zo kan een aardappelveld van een hectare 75.000 liter water vasthouden na een zware regenbui; dat is ongeveer 50 procent meer dan een akker zonder dammen.

Proeven
Het project is een samenwerking tussen het Waterschap Limburg, de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond en de Wageningen Universiteit (Open Teelten). Op 20 locaties worden de proeven uitgevoerd. Volgend jaar moeten dat er 50 zijn.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen