Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe een aardappelveld voorkomt dat een dorp overstroomt

Geplaatst opzondag 28 juni 2020 - 20:35

Vijftien nieuwe landbouwmaatregelen moeten wateroverlast in de Limburgse heuvels tegengaan. Door water beter vast te houden kan overlast in lager gelegen gebieden voorkomen worden.

Nijswiller is één van de Limburgse dorpen die tijdens heftige regenbuien regelmatig te kampen hebben met wateroverlast. Veel van dat water valt op de heuvels rondom het dorp en stroomt vervolgens naar beneden. Maar daar moet een aardappelveld bovenop de heuvel verandering in brengen.

L1

Dammen
In het veld zijn zo'n 15.000 dammetjes geplaatst tussen de ruggen met aardappels. Op die manier kan het water niet wegstromen. Het water wordt vastgehouden op het land, waardoor de boer niet meer hoeft te sproeien. De eerste resultaten zijn hoopgevend. Zo kan een aardappelveld van een hectare 75.000 liter water vasthouden na een zware regenbui; dat is ongeveer 50 procent meer dan een akker zonder dammen.

Proeven
Het project is een samenwerking tussen het Waterschap Limburg, de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond en de Wageningen Universiteit (Open Teelten). Op 20 locaties worden de proeven uitgevoerd. Volgend jaar moeten dat er 50 zijn.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen