Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe de jacht op een schacht misging in Kerkrade

Geplaatst opzaterdag 25 juli 2020 - 6:16

Eén huis onbewoonbaar en een metersbrede verzakking van één meter diep. Vermoedelijk ontstaan als gevolg van een zoektocht naar een oude mijnschacht.

Onder de Kerkraadse grond bevinden zich in totaal 59 mijnschachten.

Saneren
De schacht die donderdagochtend een verzakking veroorzaakte, werd op dat moment onderzocht. Het onderzoek is onderdeel van een project dat in 2017 is begonnen, om die tientallen oude schachten te saneren.

Lees ook: Gat Kerkrade waarschijnlijk verzakte eeuwenoude mijnschacht

Onveilig
De steenkoolwinning in de omgeving van Kerkrade brengt nog altijd risico's met zich mee. Daarom is in 2017 gestart met het zoeken naar oude mijnschachten. Die zijn soms honderden jaren oud en vaak gemaakt door mensen uit de buurt die zelf zochten naar steenkool. Dat brengt risico's met zich mee, want de bodem is niet overal even stabiel. Het zijn overigens doorgaans geen gapende gaten onder de grond; de schachten zijn meestal gevuld met puin en grond. Maar nog altijd bestaat het gevaar dat de grond verzakt. Voor het hele saneringsproject in de mijnstreek heeft Den Haag 11 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Lees ook: Onderzoek moet oude mijnschachten in kaart brengen

Video: L1/Fer Traugott

Sinkhole
De verzakking die donderdagochtend ontstond is de eerste verzakking tijdens het saneringsproject. Maar het is niet de eerste verzakking veroorzaakt door mijnbouw en kolenwinning. Door het instromen van water en zand in oude winningen is in februari 2019 een sinkhole ontstaan bij kasteel Erenstein in Kerkrade. Daar kruisen twee ondiepe galerijen van de Domaniale mijn.

Saneren
Tijdens het saneringsproject worden de schachten gevuld met stalen buizen en een mengsel met cement. Probleem is dat de kaarten waarop de 59 schachten in Kerkrade staan, niet heel accuraat zijn. Dus moet met boringen gezocht worden naar de exacte locatie. Op de plek waar donderdagochtend een grote verzakking ontstond, werd al ruim twee weken onderzoek gedaan naar een schacht. Die is mogelijk door dat onderzoek dus instabiel geworden. Het duurt waarschijnlijk nog een jaar of vijf voor alle schachten in Kerkrade zijn gevonden en gesaneerd.

Lees ook: Eén woning voorlopig onbewoonbaar door sinkhole Kerkrade

Heerlen
Verzakkingen, maar dan als nasleep van de steenkolenwinning in de vorige eeuw, komen in dit deel van Zuid-Limburg geregeld voor. In een gebied van ruim 230 vierkante kilometer, in een strook van Kerkrade tot Geleen, werd tot in de jaren '70 steenkool gewonnen. Zo waren breuken als gevolg van ondiepe steenkoolwinning de oorzaak van de plotselinge verzakking van een deel van winkelcentrum 't Loon in Heerlen, in 2011.

Grondwater en bodemmateriaal hadden toentertijd in 't Loon in de grondlagen een weg gevonden naar een holte in een mijngang. Mede daardoor ontstond een groot sinkhole in de parkeergarage onder het complex. Het winkelcentrum moest inderhaast ontruimd en vervolgens deels afgebroken worden.

Verzakking 't Loon Heerlen 2011
De verzakking door mijnschade in de parkeergarage van 't Loon in Heerlen, 2011
Foto: Gemeente Heerlen/Archief L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen