Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe blijf je je kater de baas tijdens Vastelaovend?

Geplaatst opzaterdag 2 maart 2019 - 9:12

Veel alcohol drinken, ongezond eten en weinig slaap. Intensief carnaval vieren is een aanslag op je gezondheid. Voedingstherapeut Irene Lelieveld uit Sittard vertelt hoe je de kater de baas blijft tijdens de Vastelaovend.

Het is algemeen bekend en toch vergeten veel 'feestbeesten' genoeg water te drinken.

Water
Volgens Lelieveld is het verstandig om na elk glas bier of wijn één glas water te drinken. "Je raakt tijdens het drinken van alcohol veel vocht kwijt. Door tussendoor water te drinken vul je het tekort aan. Dan heb je minder last van een kater", zegt de
voedingstherapeut.

Geen pijnstillers
In de ochtend kunnen veel mensen de man met de hamer maar moeilijk ontwijken. Bij hevige koppijn grijpen de mensen als eerste naar een glas water én een paracetamol. Maar dat is volgens Lelieveld een fout die veel mensen maken. "Paracetamol belast de lever en de nieren. En tijdens de vastelaovend hebben juist je lever en je nieren het al moeilijk genoeg. Je kan het beste ibuprofen gebruiken als pijnstiller." Maar volgens Irene Lelieveld is het überhaupt geen goed idee om een pijnstiller te nemen tijdens een kater. "Pijnstillers verdoven de pijn en daarmee stel je de kater juist uit."

Wat doen de mensen op straat tegen een kater?

Vitamine C
De vitamine C is vrijwel in iedere medicijnkast of in de keuken bij veel huishoudens terug te vinden. En dat is tijdens het drie-, vier-, vijf- of soms zesdaagse feest zeer gewenst. Vitamine C is onder andere goed voor de weerstand en het is een sterke antioxidant. "Ik raad vitamine C ten zeerste aan als je last hebt van een kater. Maar het is dan verstandiger om de ontzurende variant te nemen. Een zure variant maakt de maag zo zuur, daar krijg je dan weer last van", zegt de voedingstherapeut uit Sittard. Volgens Lelieveld is het een handige tip om vier keer per dag 500 milligram vitamine C in te nemen tussen het feestgedruis door.

Koffie
Het drinken van koffie hoort bij het ochtendritueel en je kan het wel gebruiken als je moe en brak bent. Maar ook het drinken van koffie bevordert juist het herstel van een kater niet. "Ook koffie is erg belastend voor de lever. Daardoor duurt het herstel nog langer", zegt Lelieveld.

De tips van voedingstherapeut Lelieveld:

Video: L1

Vette hap
Sjpék mit ei is voor veel mensen een traditie in de ochtenduren. Een stevig ontbijt met veel vet voelt voor veel mensen goed bij het hebben van een stevige kater. Volgens Lelieveld is het eten van gerechten met een hoog vetgehalte daarom dan ook goed. Maar het kan ook op andere manieren. "Probeer niet te veel vette happen te eten. Yoghurt met noten, proteïneshakes, boterhammen met pindakaas of een stukje kaas zijn gezondere alternatieven."

Meer bier drinken?
Een veel voorkomend wondermiddel tegen een hevige kater is voor veel feestneuzen nog meer bier of andere alcoholische versnaperingen drinken. Het schijnt zo te zijn dat het blijven doordrinken van alcohol helpt bij de bestrijding van een kater. Lelieveld raadt dit ten zeerste af. "Gun je lichaam tijdens de vastelaovend af en toe een time-out. Gebruik de ochtend en de middag juist om je lichaam even te laten ontgiften."

Lelieveld zegt dat het ook belangrijk is om na de carnaval eens goed te detoxen. "Met name je lever kan na de carnaval wat hulp gebruiken. Zo beperk je de schade aan je lever."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen