Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe blijf je je kater de baas tijdens Vastelaovend?

Geplaatst opzaterdag 2 maart 2019 - 9:12

Veel alcohol drinken, ongezond eten en weinig slaap. Intensief carnaval vieren is een aanslag op je gezondheid. Voedingstherapeut Irene Lelieveld uit Sittard vertelt hoe je de kater de baas blijft tijdens de Vastelaovend.

Het is algemeen bekend en toch vergeten veel 'feestbeesten' genoeg water te drinken.

Water
Volgens Lelieveld is het verstandig om na elk glas bier of wijn één glas water te drinken. "Je raakt tijdens het drinken van alcohol veel vocht kwijt. Door tussendoor water te drinken vul je het tekort aan. Dan heb je minder last van een kater", zegt de
voedingstherapeut.

Geen pijnstillers
In de ochtend kunnen veel mensen de man met de hamer maar moeilijk ontwijken. Bij hevige koppijn grijpen de mensen als eerste naar een glas water én een paracetamol. Maar dat is volgens Lelieveld een fout die veel mensen maken. "Paracetamol belast de lever en de nieren. En tijdens de vastelaovend hebben juist je lever en je nieren het al moeilijk genoeg. Je kan het beste ibuprofen gebruiken als pijnstiller." Maar volgens Irene Lelieveld is het überhaupt geen goed idee om een pijnstiller te nemen tijdens een kater. "Pijnstillers verdoven de pijn en daarmee stel je de kater juist uit."

Wat doen de mensen op straat tegen een kater?

Vitamine C
De vitamine C is vrijwel in iedere medicijnkast of in de keuken bij veel huishoudens terug te vinden. En dat is tijdens het drie-, vier-, vijf- of soms zesdaagse feest zeer gewenst. Vitamine C is onder andere goed voor de weerstand en het is een sterke antioxidant. "Ik raad vitamine C ten zeerste aan als je last hebt van een kater. Maar het is dan verstandiger om de ontzurende variant te nemen. Een zure variant maakt de maag zo zuur, daar krijg je dan weer last van", zegt de voedingstherapeut uit Sittard. Volgens Lelieveld is het een handige tip om vier keer per dag 500 milligram vitamine C in te nemen tussen het feestgedruis door.

Koffie
Het drinken van koffie hoort bij het ochtendritueel en je kan het wel gebruiken als je moe en brak bent. Maar ook het drinken van koffie bevordert juist het herstel van een kater niet. "Ook koffie is erg belastend voor de lever. Daardoor duurt het herstel nog langer", zegt Lelieveld.

De tips van voedingstherapeut Lelieveld:

Video: L1

Vette hap
Sjpék mit ei is voor veel mensen een traditie in de ochtenduren. Een stevig ontbijt met veel vet voelt voor veel mensen goed bij het hebben van een stevige kater. Volgens Lelieveld is het eten van gerechten met een hoog vetgehalte daarom dan ook goed. Maar het kan ook op andere manieren. "Probeer niet te veel vette happen te eten. Yoghurt met noten, proteïneshakes, boterhammen met pindakaas of een stukje kaas zijn gezondere alternatieven."

Meer bier drinken?
Een veel voorkomend wondermiddel tegen een hevige kater is voor veel feestneuzen nog meer bier of andere alcoholische versnaperingen drinken. Het schijnt zo te zijn dat het blijven doordrinken van alcohol helpt bij de bestrijding van een kater. Lelieveld raadt dit ten zeerste af. "Gun je lichaam tijdens de vastelaovend af en toe een time-out. Gebruik de ochtend en de middag juist om je lichaam even te laten ontgiften."

Lelieveld zegt dat het ook belangrijk is om na de carnaval eens goed te detoxen. "Met name je lever kan na de carnaval wat hulp gebruiken. Zo beperk je de schade aan je lever."

Deel dit bericht via
Overzicht
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen