Overslaan en naar de inhoud gaan

Hiv-preventiepil in trek bij homojongeren

Geplaatst opmaandag 13 juli 2020 - 11:02

Veel meer jonge mannen die seks hebben met mannen hebben afgelopen jaar het Centrum voor Seksuele Gezondheid (CSG) Limburg bezocht.

GGD Limburg-Noord en GGD Zuid-Limburg vermoeden dat de toename van 16,7 procent te maken heeft met het verstrekken van PrEp, een hiv-preventiepil.

PrEp-regeling
Sinds augustus is er een landelijke PrEp-regeling. Die is bedoeld voor mensen die hiv-negatief zijn, maar een groter risico lopen op een hiv-infectie, zoals mannen die seks hebben met mannen (MSM). Bijna alle jongeren die een PrEp-startconsult hebben gehad, zijn ook daadwerkelijk gestart met de hiv-preventiepil. Het ging om 45 van de 49 startconsulten.

Consult
Afgelopen jaar kwamen 4.574 Limburgse jongeren onder de 25 jaar bij het CSG Limburg langs voor een consult over uiteenlopende zaken op het gebied van seks. Dat blijkt uit de Thermometer Seksuele Gezondheid Jongeren 2019, die een beeld geeft van de seksuele gezondheid van de jongeren die CSG bezochten. Opvallend is dat vooral theoretisch hoogopgeleide jongeren het centrum weten te vinden. Praktisch- en middelbaar opgeleide jongeren zijn daar niet zo vaak te vinden, terwijl zij volgens de GGD meer risico op het gebied van seksuele gezondheid lopen.

Verschil
Op het gebied van opleidingsniveau is er ook nog een verschil waar te nemen tussen het gebied van GGD Limburg-Noord en van GGD Zuid-Limburg. Zo komen in Zuid-Limburg in verhouding meer theoretisch opgeleide bezoekers langs dan in Limburg-Noord. Dat heeft er volgens de GGD waarschijnlijk mee te maken dat in Zuid-Limburg meer theoretisch opgeleide jongeren wonen door de hogescholen en universiteit die daar liggen.

De GGD's willen de komende periode bij praktisch en middelbaar opgeleide jongeren tot 20 jaar de bekendheid vergroten van het CSG Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen