Overslaan en naar de inhoud gaan

Hiv-preventiepil in trek bij homojongeren

Geplaatst opmaandag 13 juli 2020 - 11:02

Veel meer jonge mannen die seks hebben met mannen hebben afgelopen jaar het Centrum voor Seksuele Gezondheid (CSG) Limburg bezocht.

GGD Limburg-Noord en GGD Zuid-Limburg vermoeden dat de toename van 16,7 procent te maken heeft met het verstrekken van PrEp, een hiv-preventiepil.

PrEp-regeling
Sinds augustus is er een landelijke PrEp-regeling. Die is bedoeld voor mensen die hiv-negatief zijn, maar een groter risico lopen op een hiv-infectie, zoals mannen die seks hebben met mannen (MSM). Bijna alle jongeren die een PrEp-startconsult hebben gehad, zijn ook daadwerkelijk gestart met de hiv-preventiepil. Het ging om 45 van de 49 startconsulten.

Consult
Afgelopen jaar kwamen 4.574 Limburgse jongeren onder de 25 jaar bij het CSG Limburg langs voor een consult over uiteenlopende zaken op het gebied van seks. Dat blijkt uit de Thermometer Seksuele Gezondheid Jongeren 2019, die een beeld geeft van de seksuele gezondheid van de jongeren die CSG bezochten. Opvallend is dat vooral theoretisch hoogopgeleide jongeren het centrum weten te vinden. Praktisch- en middelbaar opgeleide jongeren zijn daar niet zo vaak te vinden, terwijl zij volgens de GGD meer risico op het gebied van seksuele gezondheid lopen.

Verschil
Op het gebied van opleidingsniveau is er ook nog een verschil waar te nemen tussen het gebied van GGD Limburg-Noord en van GGD Zuid-Limburg. Zo komen in Zuid-Limburg in verhouding meer theoretisch opgeleide bezoekers langs dan in Limburg-Noord. Dat heeft er volgens de GGD waarschijnlijk mee te maken dat in Zuid-Limburg meer theoretisch opgeleide jongeren wonen door de hogescholen en universiteit die daar liggen.

De GGD's willen de komende periode bij praktisch en middelbaar opgeleide jongeren tot 20 jaar de bekendheid vergroten van het CSG Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen