Overslaan en naar de inhoud gaan

Hitterecord op komst, zaterdag mogelijk warmste dag ooit

Geplaatst opmaandag 29 juni 2015 - 12:59

Zaterdag kon wel eens de warmste dag ooit in Limburg worden.

Volgens MeteoLimburg is het Limburgs hitterecord van 27 juni 1947 zelfs in gevaar. Toen werd het in Maastricht 38,4 graden.

Landelijk record
Overigens is dat niet het landelijke record. Dat staat op 38,6 graden. Gemeten op 23 augustus 1944 in het Gelderse Warnsveld.

Boven 30 graden
Het wordt niet alleen zaterdag warm in Limburg. Dinsdag stijgt de temperatuur al naar 28 graden. Van woensdag tot en met zaterdag worden temperaturen van boven de 30 graden voorspeld.

Hittegolf in Limburg
Vanwege de verwachte hittegolf gaat het Nationaal Hitteplan, dat gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen moet beperken als het erg warm wordt, dinsdag in. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandagochtend laten weten. Eerder ging het instituut nog uit van op zijn vroegst woensdag.

Extra kwetsbaar
Het hitteplan van het RIVM wordt in werking gesteld zodra voor ten minste vier achtereenvolgende dagen een maximumtemperatuur boven de 27 graden wordt verwacht. Dat is nu het geval. Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen.

Voldoende water drinken
Het RIVM adviseert in het plan onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning 's middags (op het heetst van de dag) te beperken en in de schaduw te blijven. Airconditioning, zonwering en ventilatoren zijn geschikt om te voorkomen dat het te warm wordt in huis.

Benieuwd naar de warmste Limburgse zomers sinds 1901? Kijk dan hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Zomer keert hard terug, maandag 33 graden
Vrijdag opnieuw tropisch warm: 31 graden
ProRail alert op spoorproblemen door hitte
Eerste tropische zomerdag in aantocht
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen