Overslaan en naar de inhoud gaan

Hitterecord op komst, zaterdag mogelijk warmste dag ooit

Geplaatst opmaandag 29 juni 2015 - 12:59

Zaterdag kon wel eens de warmste dag ooit in Limburg worden.

Volgens MeteoLimburg is het Limburgs hitterecord van 27 juni 1947 zelfs in gevaar. Toen werd het in Maastricht 38,4 graden.

Landelijk record
Overigens is dat niet het landelijke record. Dat staat op 38,6 graden. Gemeten op 23 augustus 1944 in het Gelderse Warnsveld.

Boven 30 graden
Het wordt niet alleen zaterdag warm in Limburg. Dinsdag stijgt de temperatuur al naar 28 graden. Van woensdag tot en met zaterdag worden temperaturen van boven de 30 graden voorspeld.

Hittegolf in Limburg
Vanwege de verwachte hittegolf gaat het Nationaal Hitteplan, dat gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen moet beperken als het erg warm wordt, dinsdag in. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandagochtend laten weten. Eerder ging het instituut nog uit van op zijn vroegst woensdag.

Extra kwetsbaar
Het hitteplan van het RIVM wordt in werking gesteld zodra voor ten minste vier achtereenvolgende dagen een maximumtemperatuur boven de 27 graden wordt verwacht. Dat is nu het geval. Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen.

Voldoende water drinken
Het RIVM adviseert in het plan onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning 's middags (op het heetst van de dag) te beperken en in de schaduw te blijven. Airconditioning, zonwering en ventilatoren zijn geschikt om te voorkomen dat het te warm wordt in huis.

Benieuwd naar de warmste Limburgse zomers sinds 1901? Kijk dan hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Zomer keert hard terug, maandag 33 graden
Vrijdag opnieuw tropisch warm: 31 graden
ProRail alert op spoorproblemen door hitte
Eerste tropische zomerdag in aantocht
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen