Overslaan en naar de inhoud gaan

'Historische' ontdekking: wasbeer met jongen gespot

Geplaatst opmaandag 18 december 2017 - 7:43

Jagers hebben volgens de Zoogdiervereniging een 'historische' ontdekking gedaan in Merkelbeek; ze vonden er een moeder wasbeer met vier jongen.

Het is het eerste levende bewijs dat de dieren zich voortplanten in Nederland.

Lees ook: Wasbeer gefilmd in natuurgebied bij Sittard

Doodgereden
In 1987 werd er in Arnhem een soortgelijke ontdekking gedaan, toen er een vrouwelijke wasbeer werd doodgereden en deze bij nader onderzoek zwanger bleek te zijn. Hoewel de jagers geen foto's maakten van de Limburgse wasberenfamilie, gaat de Zoogdiervereniging uit van hun eerlijkheid.

Buren
De wasbeer komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar is sinds de jaren dertig van de vorige eeuw ook in Duitsland te vinden. Daar werd het dier uitgezet. Inmiddels telt het land naar schatting zo'n één miljoen wasberen. De dieren zouden de laatste jaren steeds vaker de grens oversteken, waardoor ook Nederland een kleine populatie kent.

Ziektes
Volgens Dick Bekker van de Zoogdiervereniging is de verhuizing naar Nederland niet alleen maar goed nieuws. "Het zijn hartstikke leuke beesten, maar ze horen hier niet. Exoten kunnen andere dieren verdringen en kunnen ook ziektes met zich meebrengen. Mocht de wasbeer oprukken in Nederland, dan kun je er de donder op zeggen dat er op een gegeven moment op gejaagd zal worden", zo zegt hij in het Algemeen Dagblad.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen