Overslaan en naar de inhoud gaan

'Historische' ontdekking: wasbeer met jongen gespot

Geplaatst opmaandag 18 december 2017 - 7:43

Jagers hebben volgens de Zoogdiervereniging een 'historische' ontdekking gedaan in Merkelbeek; ze vonden er een moeder wasbeer met vier jongen.

Het is het eerste levende bewijs dat de dieren zich voortplanten in Nederland.

Lees ook: Wasbeer gefilmd in natuurgebied bij Sittard

Doodgereden
In 1987 werd er in Arnhem een soortgelijke ontdekking gedaan, toen er een vrouwelijke wasbeer werd doodgereden en deze bij nader onderzoek zwanger bleek te zijn. Hoewel de jagers geen foto's maakten van de Limburgse wasberenfamilie, gaat de Zoogdiervereniging uit van hun eerlijkheid.

Buren
De wasbeer komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar is sinds de jaren dertig van de vorige eeuw ook in Duitsland te vinden. Daar werd het dier uitgezet. Inmiddels telt het land naar schatting zo'n één miljoen wasberen. De dieren zouden de laatste jaren steeds vaker de grens oversteken, waardoor ook Nederland een kleine populatie kent.

Ziektes
Volgens Dick Bekker van de Zoogdiervereniging is de verhuizing naar Nederland niet alleen maar goed nieuws. "Het zijn hartstikke leuke beesten, maar ze horen hier niet. Exoten kunnen andere dieren verdringen en kunnen ook ziektes met zich meebrengen. Mocht de wasbeer oprukken in Nederland, dan kun je er de donder op zeggen dat er op een gegeven moment op gejaagd zal worden", zo zegt hij in het Algemeen Dagblad.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen