Overslaan en naar de inhoud gaan

Historische mijlpaal gevierd met gedenksteen

Geplaatst opdonderdag 9 november 2017 - 15:10

Consortium Grensmaas dat Zuid-Limburg moet beschermen tegen een nieuwe hoogwatergolf, is klaar met die beveiliging.

Het Consortium spreekt van 'een historische mijlpaal', die donderdag wordt gevierd met de onthulling van een gedenksteen langs de Maas bij Hoeve Hartelstein in Itteren.

Afspraak
De afspraak was dat de Maas op 31 december 2017 beveiligd zou zijn tegen overstromingen. "Die afspraak is het consortium nu al nagekomen", aldus de samenwerkende bedrijven in een verklaring. ​De werkzaamheden in het gebied gaan de komende jaren nog door. Ze waren in september nog te bewonderen tijdens de
Grensmaasdag.

Lees ook: Ondanks regen veel belangstelling voor grensmaasdag

Foto: L1

Vijf keer veiliger
Limburg is nu vijf keer veiliger tegen overstromingen van de Maas dan begin jaren negentig. De rivier moet nu zelfs een waterpiek kunnen opvangen die maar een keer in de 250 jaar wordt voorspeld.

Omwonenden
In 1993 en 1995 ging het vreselijk mis met de Maas in Limburg. Flinke overstromingen leiden tot grote schade en veel onrust. De rivier werd verdiept, verbreed en er kwamen nieuwe dijken en kades. Omwonenden langs de Maas voelen zich ruim 20 jaar na de laatste grote overstromingen veilig. Door verdieping en verbreding van de rivier is de waterstand bij Borgharen en Itteren ongeveer een meter verlaagd.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen