Overslaan en naar de inhoud gaan

Historische grenssteen na 244 jaar gevonden bij Maasband

Geplaatst opmaandag 2 maart 2020 - 18:13

Bij graafwerkzaamheden in Maasband is een oude grenssteen gevonden. In 1776 werd er tevergeefs al gezocht naar de steen in het Steinse Maasdorp. 244 jaar later is hij eindelijk gevonden.

"We wisten ongeveer waar we moesten zoeken, maar het is evengoed bijzonder", zegt projectleider Rob Paulussen van het Maasband Project.

Grenssteen
De grenssteen is maandag aan het licht gekomen bij graafwerkzaamheden door het Consortium Grensmaas. "De steen lag op de plek waar uiteindelijk een brug moet komen", zegt Paulussen. "Uit vooronderzoek wisten we ongeveer waar hij moest liggen. Hij lag zo'n 50 centimeter onder het maaiveld op zo'n twee meter afstand van het eerste piketpaaltje."

Vijfheerlijkhedenpunt
Voordat Nederland en België bestonden, diende de steen als ijkpunt voor de vijf voormalige heerlijkheden Elsloo, Stein, Eijsden, Leuth en Vucht. Een belangrijk punt, want van hieruit werden de grenzen tussen de vijf heerlijkheden bepaald. In 1776 werd er vanwege een geschil tussen Elsloo en Vucht al eens gezocht naar de steen. Gerechtsbodes uit Elsloo, Stein, Eijsden en Vucht hebben 4 juni dat jaar verwoede pogingen gedaan om de steen te vinden, maar zonder resultaat. 244 jaar later is de steen wél gevonden.

Historische grenssteen gevonden Maasband (2 maart 2020)
Foto: Facebook Maasband Project

Vervanger
Paulussen is blij met de vondst, maar de kans is groot dat het niet om de originele grenssteen gaat. "Het vermoeden bestaat dat dit een vervanger is. We weten het natuurlijk niet zeker, maar we denken dat de originele grenssteen verplaatst is. Hij zou zomaar bij een boer in de schuur kunnen liggen. Dat gaan we nu verder onderzoeken", zegt hij.

Blauwe stein
Streekhistoricus Guus Peters denkt dat de blauwe stein, zoals de blauwkleurige Naamse hardsteen in historische documenten ook wel wordt genoemd, inmiddels aan de Belgische zijde ligt. "We denken dat steen is verplaatst toen er een grens tussen België en Nederland is gekomen", zegt hij. De streekhistoricus hoopt dat de steen vanwege de geschiedenis uiteindelijk terugkomt naar Maasband.

Grensmaas?
"Er wordt immers altijd gesproken over de grensmaas, maar eigenlijk klopt dat niet. De vijf voormalige heerlijkheden gingen over de Maas heen voor de grensbepaling", zegt hij. Verder weet de streekhistoricus nog te vertellen dat het spreekwoord 'een pak slaag krijgen dat je nog lang zal heugen' ook van de grenspalen komt. "Kinderen kregen vroeger altijd klappen als ze langs een grenssteen kwamen", zegt hij. "Als er dan ooit een geschil was over de grensbepaling werden er altijd ouderen bij gehaald. Omdat zij hier vroeger als kind een draai om hun oren hadden gehad, wisten ze nog waar de grens lag." En dat zijn volgens Peters wetenswaardigheden die niet verloren mogen gaan.

Maasband Project
De graafwerkzaamheden voor het project, waardoor Maasband uiteindelijk op een eiland komt te liggen, zijn maandag begonnen. Aan de oostkant van het dorp komt een nevengeul om de Maas extra ruimte te geven. Uiteindelijk wordt er ook een hoogwaterbrug geplaatst. Het project moet in 2024 afgerond zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen