Overslaan en naar de inhoud gaan

Historische duiker gevonden bij kasteel Ohé en Laak

Geplaatst opvrijdag 26 juni 2015 - 12:41

Vlakbij het voormalige kasteel Walburg in Ohé en Laal is een historische duiker uit het midden van de achttiende eeuw ontdekt.

De duiker lag verscholen onder struiken en planten en kwam aan het licht bij herstelwerkzaamheden aan een veldweg in het gebied tussen Ohé en Laak en Stevensweert.

Tongewelf
De blootgelegde duiker is minimaal vier meter breed en twee meter hoog. Hij wordt afgedekt met een tongewelf van veldbrandstenen. Aan beide kanten zijn de resten en fundamenten van keerwanden te herkennen.

Waterhuishouding
Een duiker is een soort buis waardoor water onder een weg of een dam kan stromen. Deze specifieke duiker was een onderdeel voor de waterhuishouding van het gebied tussen het verdwenen kasteel Walburg en de Hompesche Molen.

Cultuurhistorisch belang
Het college van de gemeente Maasgouw wil de duiker vanwege zijn cultuurhistorische betekenis laten restaureren. Het bouwwerk moet een toeristische functie krijgen.

De gemeente wil bovendien onderzoeken of het mogelijk is om de duiker een beschermde, monumentale status te geven.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Onderzoek naar schietpartij Ohé en Laak in volle gang
Volgapparatuur onder beschoten busje Ohé en Laak
Stroomstoring in Ohé en Laak en omgeving
Maasgouw verward over twee waterschappen
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen