Overslaan en naar de inhoud gaan

Historische duiker gevonden bij kasteel Ohé en Laak

Geplaatst opvrijdag 26 juni 2015 - 12:41

Vlakbij het voormalige kasteel Walburg in Ohé en Laal is een historische duiker uit het midden van de achttiende eeuw ontdekt.

De duiker lag verscholen onder struiken en planten en kwam aan het licht bij herstelwerkzaamheden aan een veldweg in het gebied tussen Ohé en Laak en Stevensweert.

Tongewelf
De blootgelegde duiker is minimaal vier meter breed en twee meter hoog. Hij wordt afgedekt met een tongewelf van veldbrandstenen. Aan beide kanten zijn de resten en fundamenten van keerwanden te herkennen.

Waterhuishouding
Een duiker is een soort buis waardoor water onder een weg of een dam kan stromen. Deze specifieke duiker was een onderdeel voor de waterhuishouding van het gebied tussen het verdwenen kasteel Walburg en de Hompesche Molen.

Cultuurhistorisch belang
Het college van de gemeente Maasgouw wil de duiker vanwege zijn cultuurhistorische betekenis laten restaureren. Het bouwwerk moet een toeristische functie krijgen.

De gemeente wil bovendien onderzoeken of het mogelijk is om de duiker een beschermde, monumentale status te geven.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Onderzoek naar schietpartij Ohé en Laak in volle gang
Volgapparatuur onder beschoten busje Ohé en Laak
Stroomstoring in Ohé en Laak en omgeving
Maasgouw verward over twee waterschappen
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen