Overslaan en naar de inhoud gaan

Historisch: Statenleden blijven weg van vergadering

Geplaatst opvrijdag 3 april 2020 - 10:37

De vergadering van Provinciale Staten vrijdag is afgelast omdat niemand van de Statenleden aanwezig was vanwege de coronacrisis.

Volgens de Provinciewet moet meer dan de helft van het zittende aantal leden aanwezig zijn om een vergadering te kunnen openen. Dit keer was er niemand aanwezig en was de zaal leeg. Alleen bodes en leden van de griffie en de techniek waren present.

'Historisch moment'
Gouverneur Theo Bovens kon de vergadering daarom formeel niet openen. In een korte toespraak die via de livestream van de provincie te volgen was, sprak hij van een historisch moment in de geschiedenis van de democratische besluitvorming van de provincie Limburg. "Vanwege de coronacrisis is het niet verantwoord dat een vergadering plaatsvindt waarin een meerderheid van de Statenleden lijfelijk aanwezig is", aldus Bovens.

Alternatief
Gouverneur Theo Bovens heeft nu samen met de griffier een nieuwe vergadering uitgeschreven voor komende maandag om 10:00 uur. Dat is een mogelijkheid die ook weer de Provinciewet biedt. Maar ook die vergadering wordt een heel speciale. Want dan is maar één Statenlid aanwezig, namelijk Geert Frische (CDA). Hij het is het langstzittende Statenlid en voorzitter van het Presidium - het overleg van fractievoorzitters. Want er hoeft dan geen meerderheid aanwezig te zijn om toch rechtsgeldige besluiten te kunnen nemen. Frische zal de standpunten van alle fracties verwoorden en ook aangeven hoe de fracties willen stemmen. Voor de vergadering van maandag staan dezelfde punten op de agenda als voor de afgelaste vergadering van vrijdag.

Digitaal vergaderen
Gouverneur Bovens blikte vrijdag ook vooruit op de mogelijkheid om in de toekomst digitaal te vergaderen en te besluiten. Er is namelijk een noodwet in de maak om dat alternatief wettelijk te regelen. "Als alles goed gaat, betekent dat dat we vanaf 9 of 10 april in Nederland de gelegenheid hebben om ook digitaal te vergaderen", zo vertelde Bovens. Momenteel bekijkt de provincie hoe dat technisch vorm kan worden gegeven. "Want het is belangrijk dat de bevolking van Limburg kan meekijken naar wat er gebeurt."

Zorg voor elkaar
De gouverneur sprak in zijn korte speech ook zijn medeleven uit met de nabestaanden van de mensen die gestorven zijn aan het coronavirus. Hij wenste hen veel sterkte toe, net als de mensen die momenteel proberen de ziekte te boven te komen. Bovens herhaalde verder zijn eerdere oproep om een beetje op elkaar te passen. "De samenleving van Limburg blijkt een hele krachtige te zijn. En ik hoop dat u dat de komende weken zult volhouden."

De vergadering van aanstaande maandag wordt live uitgezonden via internet.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen