Overslaan en naar de inhoud gaan

Historisch paardengraf aan de Maas ouder dan gedacht

Geplaatst opvrijdag 6 maart 2020 - 15:14

Het historische paardengraf in de Maasvallei bij Borgharen is ouder dan tot nu werd aangenomen.

Historici en archeologen gingen er tot dusver van uit dat het graf tijdens de Franse belegering van Maastricht is aangelegd.

Diepgravend
Na diepgravend onderzoek blijkt het paardengraf te stammen uit de periode van de Tachtigjarige Oorlog die zich voltrok tussen het jaar 1568 en 1648.

Skeletten
Het paardengraf werd in 2010 ontdekt bij werkzaamheden aan de Maasvallei. In een greppel van twee meter breed en vijftig meter lang werden 65 paardenskeletten gevonden. Het was de eerste keer dat er in Europa een paardengraf van deze omvang werd opgegraven. Uit archeologisch onderzoek kwam destijds naar voren dat de paarden vrijwel zeker waren omgekomen tijdens een veldslag in de buurt van Maastricht in 1794.

Ruitergevechten
Op basis van geschiedschrijving en oude kaarten heeft Wim Dijkman nu een nieuwe datering van het graf vastgesteld. De conservator van Centre Céramique zegt dat de paarden in 1632 zijn begraven. Hij baseert dat op de aanwezigheid van een belegeringsgreppel uit die tijd. Ook diverse vermeldingen en afbeeldingen van ruitergevechten ondersteunen zijn theorie.

Pijpenkopje
Dijkman: "Er spreken bovendien een aantal feiten tégen het eerder vastgestelde jaar 1794. Vooral omdat in dat jaar nergens belegeringen of gevechten zijn terug te vinden in historische bronnen en op beeldende kunstwerken. Het pijpenkopje en de riemgesp die uit die periode stammen, zijn vermoedelijk later door aardverzakkingen in het paardengraf terechtgekomen. Toen ze in 2010 werden gevonden, hebben deskundigen zich daarop verkeken."

Binnenvaartmuseum
Momenteel behoort een van de paardenskeletten tot de permanente tentoonstelling van het archeologisch bezoekerscentrum Hartelstein in Borgharen. Een tweede exemplaar ligt in de vitrine van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Dijkman: "Op korte termijn gaan we een derde paardenskelet presenteren in Het Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht."

Lees ook: Kunstwerk onthuld voor Paardengraf in Borgharen

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen