Het historische paardengraf in de Maasvallei bij Borgharen is ouder dan tot nu werd aangenomen.
Historici en archeologen gingen er tot dusver van uit dat het graf tijdens de Franse belegering van Maastricht is aangelegd.
Diepgravend
Na diepgravend onderzoek blijkt het paardengraf te stammen uit de periode van de Tachtigjarige Oorlog die zich voltrok tussen het jaar 1568 en 1648.
Skeletten
Het paardengraf werd in 2010 ontdekt bij werkzaamheden aan de Maasvallei. In een greppel van twee meter breed en vijftig meter lang werden 65 paardenskeletten gevonden. Het was de eerste keer dat er in Europa een paardengraf van deze omvang werd opgegraven. Uit archeologisch onderzoek kwam destijds naar voren dat de paarden vrijwel zeker waren omgekomen tijdens een veldslag in de buurt van Maastricht in 1794.
Ruitergevechten
Op basis van geschiedschrijving en oude kaarten heeft Wim Dijkman nu een nieuwe datering van het graf vastgesteld. De conservator van Centre Céramique zegt dat de paarden in 1632 zijn begraven. Hij baseert dat op de aanwezigheid van een belegeringsgreppel uit die tijd. Ook diverse vermeldingen en afbeeldingen van ruitergevechten ondersteunen zijn theorie.
Pijpenkopje
Dijkman: "Er spreken bovendien een aantal feiten tégen het eerder vastgestelde jaar 1794. Vooral omdat in dat jaar nergens belegeringen of gevechten zijn terug te vinden in historische bronnen en op beeldende kunstwerken. Het pijpenkopje en de riemgesp die uit die periode stammen, zijn vermoedelijk later door aardverzakkingen in het paardengraf terechtgekomen. Toen ze in 2010 werden gevonden, hebben deskundigen zich daarop verkeken."
Binnenvaartmuseum
Momenteel behoort een van de paardenskeletten tot de permanente tentoonstelling van het archeologisch bezoekerscentrum Hartelstein in Borgharen. Een tweede exemplaar ligt in de vitrine van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Dijkman: "Op korte termijn gaan we een derde paardenskelet presenteren in Het Maas Binnenvaartmuseum in Maasbracht."