Overslaan en naar de inhoud gaan

Historisch: mogelijk eerste parlementaire enquête provincie

Geplaatst opvrijdag 14 februari 2020 - 21:27

De kans is groot dat het Limburgs Parlement een parlementaire enquête gaat instellen naar de forse overschrijdingen bij infrastructurele projecten tussen 2011 en 2019.

Het is voor de eerste keer in de geschiedenis van de provincie dat dit zou gebeuren. Het gaat dan bijvoorbeeld om projecten als de Buitenring Parkstad en de Maaslijn.

Motie
Een motie van de SP over de enquête werd in het Limburgs Parlement weliswaar met 21 tegen 20 stemmen verworpen. Dat kwam omdat zes statenleden niet (meer) aanwezig waren.

Opnieuw
Als alle 47 statenleden hadden meegestemd, dan had de motie het wel gehaald. De partijen die de motie steunen - naast de SP, de PvdA, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus, Lokaal-Limburg en VVD - hebben namelijk samen een nipte meerderheid met 24 zetels. Vandaar dat SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg aankondigde de motie op 27 maart in de volgende vergadering opnieuw in te dienen.

Zwaar middel
In de motie worden drie redenen genoemd waarom het zware middel van een parlementaire enquete op zijn plaats zou zijn. Ten eerste kan de besteding van vele miljoenen belastinggeld niet op deze onverantwoorde wijze blijven doorgaan, zo staat er. Verder moeten er wordt geleerd van het keer op keer overschrijden van de budgetten voor infrastructuur en moet er ook gekeken worden of de interne controle binnen het gouvernement wel de juiste is. "De Provinciale Staten worden nu pas laat en/of achteraf geconfronteerd met de overschrijdingen op het moment dat er al niets meer aan te doen is", staat in de SP-motie.

Gedeputeerde
De sleutel voor een meerderheid voor de enquête ligt in handen van de VVD, die als enige van de voorstanders een gedeputeerde levert. "We zoeken naar een manier om lering te trekken uit die steeds weer terugkerende budgetoverschrijdingen. Een parlementaire enquête is daar goed instrument voor", zo zei VVD-statenlid Teun Heldens.

Tegenstander
PVV-fractievoorzitter René Claassen was één de tegenstanders. Hij vond dat "we allemaal boter op ons hoofd hebben. Want wij gaan over de centen." Hij hekelde met name de PvdA die al die jaren zelf mee heeft bestuurd.

Motie van treurnis
Forum voor Democratie (FvD) vond een parlementaire enquête een te zwaar middel. Die partij kwam wel met een motie van treurnis over de budget-overschrijdingen en riep op tot maatregelen om dat in de toekomst te voorkomen. Ondanks de steun van CDA-gedeputeerde Hubert Mackus - "ik voel dat ook zo" - werd deze motie met 17 tegen 24 stemmen verworpen. Alleen VVD, SP en PvdA stemden voor de FvD-motie.

Onderzoek
Het provinciebestuur gaat wel de onafhankelijke statenonderzoeker alvast vragen om naar de infrastructuur-projecten van de afgelopen twee bestuursperiodes te kijken. "Dat vind ik een geschikter instrument om lessen boven water te krijgen dan mensen voor een soort 'gerecht' te slepen. Het is ook veel sneller en we hebben er goede ervaringen mee", zo verklaarde Mackus.

Statenvoorstel
Als het Limburgs Parlement eind maart echt voor een parlementaire enquête kiest, dan zal die op zijn vroegst pas na de zomer plaatsvinden. Eerst moet er dan nog een statenvoorstel worden gemaakt over de precieze opdracht en vraagstelling. Ook moet bekeken worden of verhoren wel of niet helemaal in het openbaar zullen plaats vinden.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen