Overslaan en naar de inhoud gaan

Historisch: CDA voor het eerst niet meer in provinciebestuur

Geplaatst opvrijdag 4 juni 2021 - 21:28

Het CDA maakt voor het eerst sinds mensenheugenis geen deel meer uit van het provinciebestuur.

De partij en haar voorlopers KVP en RKSP domineerden in de vorige eeuw en in het eerste decennium van deze eeuw de Limburgs politiek en leverden altijd gedeputeerden.

Motie aangenomen
Dat ze voor het eerst buiten de boot valt, heeft ermee te maken dat het Limburgs Parlement een motie heeft aangenomen om te koersen op de vorming van een nieuw extraparlementair provinciebestuur, maar dan zonder steun van het CDA maar wel van SP en Partij voor de Dieren (PvdD).

Te weinig vertrouwen
Vrijdagmorgen leek een impasse te ontstaan, omdat het CDA bekend maakte dat ze niet mee wilde doen met die extraparlementaire constructie met VVD, GroenLinks, SVL, PvdA, D66, Lokaal-Limburg en 50Plus. Gids Onno Hoes had dat voorgesteld in zijn eindverslag over de vorming van een nieuw provinciebestuur. Maar het CDA had te weinig vertrouwen in een aantal partijen en zag onvoldoende basis voor een stabiel bestuur.

Lees ook: Mogelijk toch nog een extraparlementair provinciebestuur

Ruime meerderheid
De zeven overgebleven partijen hadden met 22 van de 47 zetels geen meerderheid. Maar in de loop van de dag wisten zij de SP en de PvdD ervan te overtuigen om mee te doen. Daardoor ontstond een ruime meerderheid van 28 zetels. De twee partijen werden over de streep getrokken met een aantal beleidsafspraken. De SP (4 zetels) haalde binnen dat er meer aandacht besteed gaat worden aan het sociaal herstel van Limburg. Concreet betekent dat extra inzet voor een vernieuwende en sociaal rechtvaardige overgang naar duurzame energie en aanpak van sociale problemen in Limburgse wijken. Bij het binnenhalen van nieuwe bedrijven moet met voorrang worden ingezet op werk voor mensen die in Limburg wonen.

De Partij voor de Dieren (2 zetels) sprak af dat er meer natuur wordt ontwikkeld en dat meer aan beheer en handhaving wordt gedaan. Dat moet leiden tot minder uitstoot van stikstof. Ook komt er een gerichte aanpak en uitkoop van agrarische bedrijven bij natuurgebieden die 'piekbelasters' zijn wat betreft de stikstofuitstoot. Dat moet leiden tot een zichtbare afname van de intensieve veehouderij, zo luidt de afspraak met de PvdD.

Lees ook: Remkes komt desnoods zelf met gedeputeerden

Dat de rechtse partijen VVD en SVL hun fiat gaven aan de afspraken met de linkse SP en PvdD lijkt te maken te hebben met de grote irritatie en ergernis over de opstelling van het CDA. De VVD noemde de gang van zaken een voorbeeld van een bestuurscultuur die we al jaren kennen. "Namelijk dat het CDA ons in de greep houdt", aldus fractievoorzitter Karin Straus. SVL verklaarde dat het CDA vervalt in oude machtspolitiek. Het CDA zelf neemt op de koop toe dat ze buitenspel komt te staan. CDA-fractievoorzitter Mariska Werry: "Wij hebben een bewuste keuze gemaakt. En het mag natuurlijk dat bij SP en PvdD is aangeklopt."

Formateur
Onno Hoes is door de negen partijen die samen het nieuwe extraparlementaire college willen ondersteunen benoemd tot formateur. Hij moet volgende week vrijdag verslag aan het Limburgs Parlement uitbrengen van zijn bevindingen. Ook komt er een tweede formateur in overleg met de negen fracties.

Kandidaat-gedeputeerden
Voor 16 juni moeten de namen van de vijf tot zeven kandidaat-gedeputeerden worden aangeleverd bij waarnemend gouverneur Johan Remkes, omdat er nog een kleine twee weken nodig is voor de gebruikelijke screening.

Zeker is dat op 2 juli de nieuwe gedeputeerden worden geïnstalleerd. Afgesproken is dat die in ieder geval niet uit het Limburgs Parlement komen - geen Statenleden dus - en dat ook oud-gedeputeerden niet in aanmerking komen.

Lees ook: Impasse: CDA haakt af bij vorming van nieuw provinciebestuur

Zakenkabinet
Overigens valt door de gang van zaken met het CDA (9 zetels) niet alleen de grootste partij uit de boot, maar met de PVV (7 zetels) ook de op één na grootste partij. CDA,PVV en Forum voor Democratie waren voor een zakenkabinet en wilden waarnemend gouverneur Remkes het voortouw laten nemen om op korte termijn met een voordracht van vijf kandidaat-gedeputeerden te komen. In overleg met de twaalf fracties. Maar dat voorstel haalde het dus niet.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen