Overslaan en naar de inhoud gaan

Historie in het verschiet: breekt BAL de Weerter bekerban?

Geplaatst opzondag 2 mei 2021 - 8:00

Basketbal Academie Limburg (BAL) strijdt zondag tegen Yoast United om het eremetaal in de finale van de DBL Cup, het bekertoernooi.

Een overwinning zou een primeur zijn: in de geschiedenis van het topbasketbal in Weert werd de beker nog nooit gewonnen.

Nog geen prijs
De prijzenkast van BAL is sowieso nog leeg. Sinds de talentenfabriek in 2017 de plek van BSW Weert overnam in de Dutch Basketball League, werd nog nooit een serieuze gooi naar een bokaal gedaan, zowel in het bekertoernooi als in de competitie. Volgende week komt BAL voor het eerst in de play-offs om de landstitel uit, wanneer het in de kwartfinale tegen ZZ Leiden speelt.

BSW
Voorganger BSW, die in 2017 werd opgedoekt, kent wel een mooie historie op Nederlands hoogste basketbalniveau. In 1994 werd BSW landskampioen, in 1988, 1993 en 2001 delfde de ploeg uit Weert het onderspit in de finale. In 1993, 1994 en 2001 bereikte BSW ook de bekerfinale, maar telkens slaagde de ploeg er nét niet in de cup naar Weert te halen.

Bekerban breken
BAL krijgt zondag de kans om die bekerban te breken. Het zou een stunt van jewelste zijn als het de ploeg van Radenko Varagic lukt. Maar wie de vorige bekerduels van BAL gezien heeft, die allemaal in de afgelopen acht dagen gespeeld werden, weet ook dat de ploeg in de huidige vorm zeker in staat is om de bekerfinale naar zich toe te trekken. Met name bij de driepuntslijn is BAL levensgevaarlijk.

Drie slagen geslagen
In de eerste ronde werd het niet al te sterke Almere Sailors met 114-51 verpletterd. In de kwartfinale wachtte vervolgens een loodzware opdracht tegen competitiekoploper ZZ Leiden, maar BAL wist in de eigen hal op sensationele wijze de topploeg te vloeren: 90-87. Vrijdag werd de derde slag geslagen door ook het eveneens sterke geachte Feyenoord Rotterdam met 84-79 opzij te schuiven, waarmee de bekerfinale bereikt was.

Yoast
In die finale is Yoast United de tegenstander. De ploeg uit het Gelderse Bemmel eindigde de reguliere competitie één plekje boven BAL en won in april zowel thuis als uit van het team uit Weert. Maar het is duidelijk dat BAL momenteel in de beste vorm van het seizoen steekt en in de vorige twee rondes met sterkere tegenstanders wist af te rekenen. De Amerikanen Quattarius Wilsen en Trevor Jasinsky en de Kerkraadse driepuntschutter Sander Hollanders zijn daarbij van doorslaggevende waarde.

De finale van de DBL Cup wordt zondag in Zwolle gespeeld en begint om 14:30 uur. Het duel is rechtstreeks te volgen via L1 Radio.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen