Van de duizend lindebomen die bovenop de A2-tunnel staan in Maastricht is er nog geen enkele gestorven. Dat komt omdat sensoren de groei en de bloei van de bomen constant in de gaten houden.
De sensoren sturen een bericht naar de computer van de hovenier als de bomen water nodig hebben. Op deze manier droogt geen enkele boom uit.
Meten
De drie sensoren zitten bij de wortels van de bomen en meten drie dingen: mineralen, zuurstof en vochtgehalte. Op de computer is dan te zien of er moet worden ingegrepen. Vorig jaar kregen de bomen 22 keer water: iedere lindeboom kreeg gemiddeld 200 tot 300 liter. Ook dit jaar met zijn lange, hete en droge zomer is er veel vaker gesproeid dan was verwacht.
Kosten
De hovenier heeft er veel belang bij dat de bomen niet doodgaan. Hij heeft een onderhoudscontract voor drie jaar met de gemeente. Dat betekent dat hij iedere gesneuvelde boom moet opruimen en weer vervangen. Dat kost al snel enkele honderden euro’s per boom.
Toekomst
Hovenier Bert van der Linden denkt dat de Groene Loper de parel van Maastricht gaat worden. "Dit wordt het hart van de stad over pakweg tien tot vijftien jaar. Een juweel in de wijde omgeving."
Uitbreiding
De sensoren worden geleverd door het Maastrichtse bedrijf Ivengi. Het bedrijf overlegt met de gemeente om te kijken of de sensoren ook elders in de stad ingezet kunnen worden.