Overslaan en naar de inhoud gaan

Hiddema stemmenkanon in Limburg

Geplaatst opmaandag 25 maart 2019 - 12:03

Van alle niet-lijsttrekkers heeft Tweede Kamerlid en advocaat Theo Hiddema uit Maastricht verreweg de meeste voorkeursstemmen behaald bij de Provinciale Statenverkiezingen van afgelopen woensdag.

Hiddema was als lijstduwer van Forum voor Democratie goed voor 20.556 stemmen. Ter vergelijking: lijsttrekker Ruud Burlet uit Geleen haalde er bijna 34.000. Dat blijkt uit de officiële uitslag van de verkiezingen die maandagmorgen bekend is gemaakt.

Ondanks de voorkeurstemmen ziet de strafpleiter af van zijn Statenzetel.

Lees ook: Stemmenkanon Hiddema ziet af van Statenzetels

Grote winnaar
Op basis van het aantal stemmen heeft Hiddema recht op een zetel in het Limburgs Parlement. Maar vóór de verkiezingen heeft de Maastrichtenaar al duidelijk gemaakt dat hij geen zitting neemt. Forum voor Democratie was de grote winnaar van de verkiezingen in Limburg. De partij kwam uit het niets op zeven zetels.

Lees ook: Forum: 'Coalitie moet recht doen aan verkiezingsuitslag'

Voorkeursstemmen
Buiten de lijsttrekkers zijn in totaal zestien kandidaten met voorkeurstemmen gekozen. Zij hebben meer dan 25 procent van de kiesdeler gehaald. Dat wil zeggen 2422 stemmen. Inclusief de nummers één gaat het om 27 van de 47 Statenleden.

Eerste vrouw
Traditioneel behaalde de eerste vrouw op de kandidatenlijst van PvdA, SP, GroenLinks en D66 veel stemmen. In dat opzicht spant Yolanda Claessens van de SP de kroon met 6502 stemmen. De Heerlense stond tweede op de lijst van haar partij. Bij GroenLinks haalden de nummers twee en vier - Thea Jetten uit Arcen en Kathleen Mertens uit Maastricht - ook ruim de kiesdeler met respectievelijk 7269 en 4405 stemmen. Marlou Jenneskens uit Meerlo - de nummer drie van D66 - behaalde 4753 stemmen. Zittend PvdA-statenlid Aleida Berghorst uit Sittard-Geleen was goed voor 3292 stemmen.

Lees ook: Vrouwen gaan fractie CDA in Provinciale Staten domineren

Eigen kracht
De eerste vrouw op de lijst van Forum voor Democratie - Simone Kerseboom uit Maastricht - haalde het ook op eigen kracht. Zij kreeg als tweede op de lijst 3561 voorkeurstemmen. Ook bij het CDA scoorden de eerste vrouwelijke kandidaten goed. Oud-wethouder Marlou Absil uit Helden kwam uit op 4633 stemmen, fractievoorzitter Mariska Werrij uit Simpelveld op 3664. In totaal haalden zeven van de negen CDA-‘ers het op voorkeur, inclusief lijsttrekker-gedeputeerde Ger Koopmans en gedeputeerde Hubert Mackus.

Nieuwkomer
Bij de VVD zijn - naast lijsttrekker Karin Straus - de nummers twee en drie met voorkeur gekozen. Gedeputeerde Joost van den Akker uit Maastricht was als tweede goed voor 4459 stemmen, nieuwkomer Leon Bastiaans uit Venlo als 3e voor 2892 stemmen. Ook bij de PVV haalden - naast lijsttrekker Robert Housmans - de tweede en derde op de kandidatenlijst het op hun eigen kop. Daarbij gaat het om de zittende Statenleden Mart Bosch uit Heerlen en Lei Hermans uit Koningsbosch. Zij kregen respectievelijk 3987 en 2777 stemmen.

Donderdag wordt het nieuwe Limburgs Parlement geïnstalleerd.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen