Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Hiddema stemmenkanon in Limburg

Geplaatst opmaandag 25 maart 2019 - 12:03

Van alle niet-lijsttrekkers heeft Tweede Kamerlid en advocaat Theo Hiddema uit Maastricht verreweg de meeste voorkeursstemmen behaald bij de Provinciale Statenverkiezingen van afgelopen woensdag.

Hiddema was als lijstduwer van Forum voor Democratie goed voor 20.556 stemmen. Ter vergelijking: lijsttrekker Ruud Burlet uit Geleen haalde er bijna 34.000. Dat blijkt uit de officiële uitslag van de verkiezingen die maandagmorgen bekend is gemaakt.

Ondanks de voorkeurstemmen ziet de strafpleiter af van zijn Statenzetel.

Lees ook: Stemmenkanon Hiddema ziet af van Statenzetels

Grote winnaar
Op basis van het aantal stemmen heeft Hiddema recht op een zetel in het Limburgs Parlement. Maar vóór de verkiezingen heeft de Maastrichtenaar al duidelijk gemaakt dat hij geen zitting neemt. Forum voor Democratie was de grote winnaar van de verkiezingen in Limburg. De partij kwam uit het niets op zeven zetels.

Lees ook: Forum: 'Coalitie moet recht doen aan verkiezingsuitslag'

Voorkeursstemmen
Buiten de lijsttrekkers zijn in totaal zestien kandidaten met voorkeurstemmen gekozen. Zij hebben meer dan 25 procent van de kiesdeler gehaald. Dat wil zeggen 2422 stemmen. Inclusief de nummers één gaat het om 27 van de 47 Statenleden.

Eerste vrouw
Traditioneel behaalde de eerste vrouw op de kandidatenlijst van PvdA, SP, GroenLinks en D66 veel stemmen. In dat opzicht spant Yolanda Claessens van de SP de kroon met 6502 stemmen. De Heerlense stond tweede op de lijst van haar partij. Bij GroenLinks haalden de nummers twee en vier - Thea Jetten uit Arcen en Kathleen Mertens uit Maastricht - ook ruim de kiesdeler met respectievelijk 7269 en 4405 stemmen. Marlou Jenneskens uit Meerlo - de nummer drie van D66 - behaalde 4753 stemmen. Zittend PvdA-statenlid Aleida Berghorst uit Sittard-Geleen was goed voor 3292 stemmen.

Lees ook: Vrouwen gaan fractie CDA in Provinciale Staten domineren

Eigen kracht
De eerste vrouw op de lijst van Forum voor Democratie - Simone Kerseboom uit Maastricht - haalde het ook op eigen kracht. Zij kreeg als tweede op de lijst 3561 voorkeurstemmen. Ook bij het CDA scoorden de eerste vrouwelijke kandidaten goed. Oud-wethouder Marlou Absil uit Helden kwam uit op 4633 stemmen, fractievoorzitter Mariska Werrij uit Simpelveld op 3664. In totaal haalden zeven van de negen CDA-‘ers het op voorkeur, inclusief lijsttrekker-gedeputeerde Ger Koopmans en gedeputeerde Hubert Mackus.

Nieuwkomer
Bij de VVD zijn - naast lijsttrekker Karin Straus - de nummers twee en drie met voorkeur gekozen. Gedeputeerde Joost van den Akker uit Maastricht was als tweede goed voor 4459 stemmen, nieuwkomer Leon Bastiaans uit Venlo als 3e voor 2892 stemmen. Ook bij de PVV haalden - naast lijsttrekker Robert Housmans - de tweede en derde op de kandidatenlijst het op hun eigen kop. Daarbij gaat het om de zittende Statenleden Mart Bosch uit Heerlen en Lei Hermans uit Koningsbosch. Zij kregen respectievelijk 3987 en 2777 stemmen.

Donderdag wordt het nieuwe Limburgs Parlement geïnstalleerd.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen