Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Hiddema speecht Fries, geen Limburgs

Geplaatst opdonderdag 6 april 2017 - 14:06

De Maastrichtse strafpleiter en volksvertegenwoordiger Theo Hiddema hield donderdagochtend een deel van zijn debuuttoespraak in de Tweede Kamer in het Fries.

De strafpleiter, die op de kieslijst stond als Maastrichtenaar, sprak dus geen Limburgs maar zijn memmetaal. De pas gekozen politicus is geboren in het Friese Holwerd.

Lit de lju rabje
In zijn speech tegen de Nederlandse
klaagcultuur haalde hij eerst het Friese volkslied aan. Ook eindigde Hiddema in het Fries: "Doch dien plicht…en lit de lju rabje." Hij vertaalde het als: "Doe wat je moet doen en laat de mensen maar kletsen."

Latijn
Met het niet spreken van Nederlands maar een andere taal refereerde Hiddema met een knipoog aan de speech van zijn fractiegenoot Thierry Baudet. Die sprak enkele zinnen Latijn, wat hem op een uitbrander van voorzitter Khadija Arib kwam te staan: "Het Nederlands is de voertaal in ons parlement en dat wil ik graag zo houden", zei de Kamervoorzitter. Het Fries is officieel de tweede taal in ons land.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Teleurstelling bij Theo Hiddema (FvD) over exitpolls
Stemmenkanon Hiddema ziet af van Statenzetels
Hiddema wil met Forum voor Democratie naar Tweede Kamer
ANP
Theo Hiddema: 'Domme actrices moeten hun mond houden'
Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. En je bent van harte welkom om bij de uitzendingen aanwezig te zijn.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen