Overslaan en naar de inhoud gaan

Hiddema lijstduwer Forum voor Democratie bij verkiezingen

Geplaatst opvrijdag 8 februari 2019 - 21:35

Tweede Kamerlid en advocaat Theo Hiddema is lijstduwer van Forum voor Democratie. De partij doet met een lijst met veertien kandidaten mee aan de Provinciale Statenverkiezingen in maart.

Dat werd vrijdag duidelijk tijdens een zitting van het Centraal Stembureau in Maastricht. Daar werden de lijsten van de dertien partijen die een gooi doen naar zetels in het Limburgs Parlement officieel vastgesteld.

Zuid-Limburg
Alleen de lijst van Forum was nog niet bekend, op de lijsttrekker na. Dat is de 62-jarige Ruud Burlet uit Geleen. Opvallend is dat de meeste kandidaten uit Zuid-Limburg komen en daarvan ook nog eens zes uit Maastricht, inclusief Hiddema. Zo staat geschiedkundige Simone Kerseboom op de tweede plaats. Alleen op plaats zeven staat een kandidaat uit Egchel.

Geen ervaring
Op Hiddema na, hebben de meeste kandidaten op de lijst geen ervaring in de politiek.
Uitzondering is Roy Blijlevens uit Hulsberg, de nummer negen. Hij stond op de zesde plaats van de lijst van Beekdaelen Lokaal bij de verkiezingen in november 2018 voor de eerste gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente.

Peilingen
Lijsttrekker Ruud Burlet rekent op vier tot vijf van de 47 zetels, omdat zijn partij het goed doet in de peilingen. "Ik zou teleurgesteld zijn als we minder zetels halen", zo zegt hij. Tegelijk vindt hij de uitslag in Limburg moeilijk te voorspellen omdat de provincie een PVV-bolwerk is en ook het CDA nog altijd sterk staat.

Oekraïne-referendum
Burlet is actief geworden voor het Forum voor Democratie naar aanleiding van de manier waarop met de uitslag van het Oekraïne-referendum is omgegaan. In april 2016 sprak een ruime meerderheid van de kiezers zich uit tegen een associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Maar in de ogen van Burlet legde de regering die uitkomst en daarmee de wil van de kiezer naast zich neer.

Gemende lijst
Volgens de lijsttrekker is de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen pas ruim een maand geleden definitief tot stand gekomen. "
Wij wilden heel zorgvuldig te werk gaan om ook de juiste mensen op de lijst te krijgen. Er zijn met veel mensen gesprekken gevoerd. De kandidaten zijn ook langdurig intern opgeleid, met bijvoorbeeld colleges en media-training", aldus Burlet. Hij spreekt van een 'gemengde lijst'.

Opgelegde herindeling
Het verkiezingsprogramma van Forum voor Democratie wordt binnenkort gepresenteerd. Burlet wil er nog niet teveel over zeggen, maar er staat in ieder geval in dat de partij tegen opgelegde herindeling is, voor een provinciaal referendum en tegen subsidies voor windmolens en zonnepanelen.

Loting
Forum voor Democratie doet voor de eerste keer mee aan de provinciale statenverkiezingen, net als DENK.
De ChristenUnie doet na een afwezigheid van vier jaar ook weer mee. Bij loting hebben de drie partijen respectievelijk de lijstnummers 11, 13 en 12 toegewezen gekregen. Van de elf partijen die momenteel in het Limburgs Parlement zitten, doet alleen de Volkspartij Limburg van Jos van Rey niet meer mee. De overige tien zijn CDA, PVV, SP, VVD, D66, PvdA, GroenLinks, 50Plus, Partij voor de Dieren en Lokaal-Limburg.

Op basis van de uitslag van de statenverkiezingen van 2015 krijgen zij in die volgorde de lijstnummers één tot en met tien.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen