Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Hiddema lijstduwer Forum voor Democratie bij verkiezingen

Geplaatst opvrijdag 8 februari 2019 - 21:35

Tweede Kamerlid en advocaat Theo Hiddema is lijstduwer van Forum voor Democratie. De partij doet met een lijst met veertien kandidaten mee aan de Provinciale Statenverkiezingen in maart.

Dat werd vrijdag duidelijk tijdens een zitting van het Centraal Stembureau in Maastricht. Daar werden de lijsten van de dertien partijen die een gooi doen naar zetels in het Limburgs Parlement officieel vastgesteld.

Zuid-Limburg
Alleen de lijst van Forum was nog niet bekend, op de lijsttrekker na. Dat is de 62-jarige Ruud Burlet uit Geleen. Opvallend is dat de meeste kandidaten uit Zuid-Limburg komen en daarvan ook nog eens zes uit Maastricht, inclusief Hiddema. Zo staat geschiedkundige Simone Kerseboom op de tweede plaats. Alleen op plaats zeven staat een kandidaat uit Egchel.

Geen ervaring
Op Hiddema na, hebben de meeste kandidaten op de lijst geen ervaring in de politiek.
Uitzondering is Roy Blijlevens uit Hulsberg, de nummer negen. Hij stond op de zesde plaats van de lijst van Beekdaelen Lokaal bij de verkiezingen in november 2018 voor de eerste gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente.

Peilingen
Lijsttrekker Ruud Burlet rekent op vier tot vijf van de 47 zetels, omdat zijn partij het goed doet in de peilingen. "Ik zou teleurgesteld zijn als we minder zetels halen", zo zegt hij. Tegelijk vindt hij de uitslag in Limburg moeilijk te voorspellen omdat de provincie een PVV-bolwerk is en ook het CDA nog altijd sterk staat.

Oekraïne-referendum
Burlet is actief geworden voor het Forum voor Democratie naar aanleiding van de manier waarop met de uitslag van het Oekraïne-referendum is omgegaan. In april 2016 sprak een ruime meerderheid van de kiezers zich uit tegen een associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Maar in de ogen van Burlet legde de regering die uitkomst en daarmee de wil van de kiezer naast zich neer.

Gemende lijst
Volgens de lijsttrekker is de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen pas ruim een maand geleden definitief tot stand gekomen. "
Wij wilden heel zorgvuldig te werk gaan om ook de juiste mensen op de lijst te krijgen. Er zijn met veel mensen gesprekken gevoerd. De kandidaten zijn ook langdurig intern opgeleid, met bijvoorbeeld colleges en media-training", aldus Burlet. Hij spreekt van een 'gemengde lijst'.

Opgelegde herindeling
Het verkiezingsprogramma van Forum voor Democratie wordt binnenkort gepresenteerd. Burlet wil er nog niet teveel over zeggen, maar er staat in ieder geval in dat de partij tegen opgelegde herindeling is, voor een provinciaal referendum en tegen subsidies voor windmolens en zonnepanelen.

Loting
Forum voor Democratie doet voor de eerste keer mee aan de provinciale statenverkiezingen, net als DENK.
De ChristenUnie doet na een afwezigheid van vier jaar ook weer mee. Bij loting hebben de drie partijen respectievelijk de lijstnummers 11, 13 en 12 toegewezen gekregen. Van de elf partijen die momenteel in het Limburgs Parlement zitten, doet alleen de Volkspartij Limburg van Jos van Rey niet meer mee. De overige tien zijn CDA, PVV, SP, VVD, D66, PvdA, GroenLinks, 50Plus, Partij voor de Dieren en Lokaal-Limburg.

Op basis van de uitslag van de statenverkiezingen van 2015 krijgen zij in die volgorde de lijstnummers één tot en met tien.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen