Overslaan en naar de inhoud gaan

Hiddema lijstduwer Forum voor Democratie bij verkiezingen

Geplaatst opvrijdag 8 februari 2019 - 21:35

Tweede Kamerlid en advocaat Theo Hiddema is lijstduwer van Forum voor Democratie. De partij doet met een lijst met veertien kandidaten mee aan de Provinciale Statenverkiezingen in maart.

Dat werd vrijdag duidelijk tijdens een zitting van het Centraal Stembureau in Maastricht. Daar werden de lijsten van de dertien partijen die een gooi doen naar zetels in het Limburgs Parlement officieel vastgesteld.

Zuid-Limburg
Alleen de lijst van Forum was nog niet bekend, op de lijsttrekker na. Dat is de 62-jarige Ruud Burlet uit Geleen. Opvallend is dat de meeste kandidaten uit Zuid-Limburg komen en daarvan ook nog eens zes uit Maastricht, inclusief Hiddema. Zo staat geschiedkundige Simone Kerseboom op de tweede plaats. Alleen op plaats zeven staat een kandidaat uit Egchel.

Geen ervaring
Op Hiddema na, hebben de meeste kandidaten op de lijst geen ervaring in de politiek.
Uitzondering is Roy Blijlevens uit Hulsberg, de nummer negen. Hij stond op de zesde plaats van de lijst van Beekdaelen Lokaal bij de verkiezingen in november 2018 voor de eerste gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente.

Peilingen
Lijsttrekker Ruud Burlet rekent op vier tot vijf van de 47 zetels, omdat zijn partij het goed doet in de peilingen. "Ik zou teleurgesteld zijn als we minder zetels halen", zo zegt hij. Tegelijk vindt hij de uitslag in Limburg moeilijk te voorspellen omdat de provincie een PVV-bolwerk is en ook het CDA nog altijd sterk staat.

Oekraïne-referendum
Burlet is actief geworden voor het Forum voor Democratie naar aanleiding van de manier waarop met de uitslag van het Oekraïne-referendum is omgegaan. In april 2016 sprak een ruime meerderheid van de kiezers zich uit tegen een associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Maar in de ogen van Burlet legde de regering die uitkomst en daarmee de wil van de kiezer naast zich neer.

Gemende lijst
Volgens de lijsttrekker is de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen pas ruim een maand geleden definitief tot stand gekomen. "
Wij wilden heel zorgvuldig te werk gaan om ook de juiste mensen op de lijst te krijgen. Er zijn met veel mensen gesprekken gevoerd. De kandidaten zijn ook langdurig intern opgeleid, met bijvoorbeeld colleges en media-training", aldus Burlet. Hij spreekt van een 'gemengde lijst'.

Opgelegde herindeling
Het verkiezingsprogramma van Forum voor Democratie wordt binnenkort gepresenteerd. Burlet wil er nog niet teveel over zeggen, maar er staat in ieder geval in dat de partij tegen opgelegde herindeling is, voor een provinciaal referendum en tegen subsidies voor windmolens en zonnepanelen.

Loting
Forum voor Democratie doet voor de eerste keer mee aan de provinciale statenverkiezingen, net als DENK.
De ChristenUnie doet na een afwezigheid van vier jaar ook weer mee. Bij loting hebben de drie partijen respectievelijk de lijstnummers 11, 13 en 12 toegewezen gekregen. Van de elf partijen die momenteel in het Limburgs Parlement zitten, doet alleen de Volkspartij Limburg van Jos van Rey niet meer mee. De overige tien zijn CDA, PVV, SP, VVD, D66, PvdA, GroenLinks, 50Plus, Partij voor de Dieren en Lokaal-Limburg.

Op basis van de uitslag van de statenverkiezingen van 2015 krijgen zij in die volgorde de lijstnummers één tot en met tien.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen