Overslaan en naar de inhoud gaan

Hiddema lijstduwer Forum voor Democratie bij verkiezingen

Geplaatst opvrijdag 8 februari 2019 - 21:35

Tweede Kamerlid en advocaat Theo Hiddema is lijstduwer van Forum voor Democratie. De partij doet met een lijst met veertien kandidaten mee aan de Provinciale Statenverkiezingen in maart.

Dat werd vrijdag duidelijk tijdens een zitting van het Centraal Stembureau in Maastricht. Daar werden de lijsten van de dertien partijen die een gooi doen naar zetels in het Limburgs Parlement officieel vastgesteld.

Zuid-Limburg
Alleen de lijst van Forum was nog niet bekend, op de lijsttrekker na. Dat is de 62-jarige Ruud Burlet uit Geleen. Opvallend is dat de meeste kandidaten uit Zuid-Limburg komen en daarvan ook nog eens zes uit Maastricht, inclusief Hiddema. Zo staat geschiedkundige Simone Kerseboom op de tweede plaats. Alleen op plaats zeven staat een kandidaat uit Egchel.

Geen ervaring
Op Hiddema na, hebben de meeste kandidaten op de lijst geen ervaring in de politiek.
Uitzondering is Roy Blijlevens uit Hulsberg, de nummer negen. Hij stond op de zesde plaats van de lijst van Beekdaelen Lokaal bij de verkiezingen in november 2018 voor de eerste gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente.

Peilingen
Lijsttrekker Ruud Burlet rekent op vier tot vijf van de 47 zetels, omdat zijn partij het goed doet in de peilingen. "Ik zou teleurgesteld zijn als we minder zetels halen", zo zegt hij. Tegelijk vindt hij de uitslag in Limburg moeilijk te voorspellen omdat de provincie een PVV-bolwerk is en ook het CDA nog altijd sterk staat.

Oekraïne-referendum
Burlet is actief geworden voor het Forum voor Democratie naar aanleiding van de manier waarop met de uitslag van het Oekraïne-referendum is omgegaan. In april 2016 sprak een ruime meerderheid van de kiezers zich uit tegen een associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Maar in de ogen van Burlet legde de regering die uitkomst en daarmee de wil van de kiezer naast zich neer.

Gemende lijst
Volgens de lijsttrekker is de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen pas ruim een maand geleden definitief tot stand gekomen. "
Wij wilden heel zorgvuldig te werk gaan om ook de juiste mensen op de lijst te krijgen. Er zijn met veel mensen gesprekken gevoerd. De kandidaten zijn ook langdurig intern opgeleid, met bijvoorbeeld colleges en media-training", aldus Burlet. Hij spreekt van een 'gemengde lijst'.

Opgelegde herindeling
Het verkiezingsprogramma van Forum voor Democratie wordt binnenkort gepresenteerd. Burlet wil er nog niet teveel over zeggen, maar er staat in ieder geval in dat de partij tegen opgelegde herindeling is, voor een provinciaal referendum en tegen subsidies voor windmolens en zonnepanelen.

Loting
Forum voor Democratie doet voor de eerste keer mee aan de provinciale statenverkiezingen, net als DENK.
De ChristenUnie doet na een afwezigheid van vier jaar ook weer mee. Bij loting hebben de drie partijen respectievelijk de lijstnummers 11, 13 en 12 toegewezen gekregen. Van de elf partijen die momenteel in het Limburgs Parlement zitten, doet alleen de Volkspartij Limburg van Jos van Rey niet meer mee. De overige tien zijn CDA, PVV, SP, VVD, D66, PvdA, GroenLinks, 50Plus, Partij voor de Dieren en Lokaal-Limburg.

Op basis van de uitslag van de statenverkiezingen van 2015 krijgen zij in die volgorde de lijstnummers één tot en met tien.

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen