Overslaan en naar de inhoud gaan

Heuvelland vanaf donderdag op slot voor dagtoerisme

Geplaatst opwoensdag 8 april 2020 - 12:18

Veiligheidsregio Zuid-Limburg sluit het Heuvelland vanaf aanstaande donderdag tot en met maandag af voor dagtoerisme.

Alleen bestemmingsverkeer mag nog in het gebied komen, meldt de Veiligheidsregio. Een bezoek aan een vriend of familielid kan nog gewoon. Ook mensen die werken in het Heuvelland, kunnen het gebied in.

Maatregelen tegen verspreiding corona
"Het is erop gericht grote groepen wandelaars, fietsers, motorrijders niet bij elkaar te brengen", zegt woordvoerder Leon Eummelen over de genomen maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. "Als je naar buiten wilt, doe dat in je eigen omgeving maar niet in het Heuvelland." Het is volgens hem nog nooit eerder voorgekomen dat de Veiligheidsregio een heel gebied moest afsluiten.

Verboden gebied
De maatregel geldt voor het gebied tussen de A2 ter hoogte van Meerssen, A79, A76 (ter hoogte van Voerendaal/Heerlen) en Eijsden. De sluiting geldt van donderdag tot en met maandag, steeds van 09:00 tot 18:00 uur. Na het paasweekend wordt gekeken of verlenging van de sluiting nodig is.

Heuvelland lente
Foto: Istock

Inwoners van de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Vaals en Simpelveld kunnen zich vrij verplaatsen in het gebied. Toeristen die binnen de betreffende gemeenten verblijven in een hotel, camping, recreatieterrein, vakantiewoning of B&B vallen niet onder het verbod.

Controles op toegangswegen
Op de toegangswegen gaan de instanties controleren op dagtoerisme. Files worden daarbij niet uitgesloten door de Veiligheidsregio. Naast het inzetten van gemeentelijke toezichthouders, BOA’s en politie, zetten indien nodig ook Provincie Limburg en Waterschap Limburg hun opsporingsambtenaren voor handhaving in.

Winkels voor iedereen toegankelijk
Winkels in het gebied zoals bouwmarkten en tuincentra blijven vooralsnog gewoon open. Ook mensen van buiten het gebied kunnen gewoon naar een winkel in het Heuvelland. De winkels blijven open volgens de Veiligheidsregio omdat is gebleken dat ondernemers en klanten zich voldoende aan de maatregelen houden. Toch wordt ook in het paasweekend de situatie in de gaten gehouden en volgen direct maatregelen indien nodig.

Besluit na afgelopen zondag
Het besluit is genomen naar aanleiding van de situatie van afgelopen zondag, toen verschillende wegen in het gebied al werden afgesloten vanwege de drukte. "Het afgelopen weekend was het drukker dan gehoopt. Daardoor kwamen mensen toch te dicht bij elkaar, vandaar toen die maatregelen genomen en dit weekend ook weer."

Lees ook: Drukte in Heuvelland: meer wegen dicht

Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft woensdagmiddag overleg en besluit dan of ze maatregelen nemen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen