Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Heuvelland ontlasten door recreatie te spreiden'

Geplaatst opdinsdag 29 januari 2019 - 18:20

Een aantrekkelijker omgeving van de grote steden in Zuid-Limburg moet ervoor zorgen dat de inwoners van die steden in de eigen omgeving gaan recreëren.

Daardoor moet de drukte in het Heuvelland minder worden.

Vereende krachten
De 16 Zuid-Limburgse gemeenten willen samen met het plan aan de slag. Samen met het Nationaal Landschap Zuid-Limburg hebben ze een startnota opgesteld over de toekomst van het toerisme. Minder drukte in het Heuvelland hoort daarbij.

Opknapbeurt
Volgens voorzitter Toine Gresel van het Nationaal Landschap is eenderde van de pensions, hotels en vakantieparken verouderd. Ze voldoen niet meer aan de vraag van de hedendaagse toerist. Daarom wordt gepleit voor ruimte voor nieuwe initiatieven en een fonds voor een warme sanering. Bij warme sanering krijgen de eigenaren een financiële tegemoetkoming om de boel op te knappen.

Streekproducten
Gemeenten en Nationaal Landschap willen ook veel meer inzetten op streekproducten en de regio daarmee profileren. "Zuid-Tirol is wat dat betreft een voorbeeld. We willen de boeren daar ook nadrukkelijk bij betrekken", aldus Gresel. "Nu wordt fruit soms niet geplukt omdat er geen markt voor is. Dat is dan verleden tijd. Boeren kunnen fruit dan tegen een prijs verkopen waar ook wat op verdiend kan worden."

Concreet
Over vijf maanden moet de startnota van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten leiden tot een nota met concrete voorstellen. Daarbij wordt ook gerekend op financiële steun van de provincie. De startnota is dan ook aangeboden aan de gedeputeerden Eric Geurts en Hans Teunissen.

Sterk merk
Volgens Gresel leeft het besef bij de 16 Zuid-Limburgse gemeenten dat ze het samen moeten doen. "Stad en platteland hebben elkaar nodig. Er ligt nu een unieke kans om samen een slag te maken. De kwaliteit van de toeristische bedrijven verhogen, in combinatie met de bescherming van het landschap", zo stelt Gresel. "Zuid-Limburg moet het sterke merk blijven dat het nu is."

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen