Overslaan en naar de inhoud gaan

'Heuvelland ontlasten door recreatie te spreiden'

Geplaatst opdinsdag 29 januari 2019 - 18:20

Een aantrekkelijker omgeving van de grote steden in Zuid-Limburg moet ervoor zorgen dat de inwoners van die steden in de eigen omgeving gaan recreëren.

Daardoor moet de drukte in het Heuvelland minder worden.

Vereende krachten
De 16 Zuid-Limburgse gemeenten willen samen met het plan aan de slag. Samen met het Nationaal Landschap Zuid-Limburg hebben ze een startnota opgesteld over de toekomst van het toerisme. Minder drukte in het Heuvelland hoort daarbij.

Opknapbeurt
Volgens voorzitter Toine Gresel van het Nationaal Landschap is eenderde van de pensions, hotels en vakantieparken verouderd. Ze voldoen niet meer aan de vraag van de hedendaagse toerist. Daarom wordt gepleit voor ruimte voor nieuwe initiatieven en een fonds voor een warme sanering. Bij warme sanering krijgen de eigenaren een financiële tegemoetkoming om de boel op te knappen.

Streekproducten
Gemeenten en Nationaal Landschap willen ook veel meer inzetten op streekproducten en de regio daarmee profileren. "Zuid-Tirol is wat dat betreft een voorbeeld. We willen de boeren daar ook nadrukkelijk bij betrekken", aldus Gresel. "Nu wordt fruit soms niet geplukt omdat er geen markt voor is. Dat is dan verleden tijd. Boeren kunnen fruit dan tegen een prijs verkopen waar ook wat op verdiend kan worden."

Concreet
Over vijf maanden moet de startnota van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten leiden tot een nota met concrete voorstellen. Daarbij wordt ook gerekend op financiële steun van de provincie. De startnota is dan ook aangeboden aan de gedeputeerden Eric Geurts en Hans Teunissen.

Sterk merk
Volgens Gresel leeft het besef bij de 16 Zuid-Limburgse gemeenten dat ze het samen moeten doen. "Stad en platteland hebben elkaar nodig. Er ligt nu een unieke kans om samen een slag te maken. De kwaliteit van de toeristische bedrijven verhogen, in combinatie met de bescherming van het landschap", zo stelt Gresel. "Zuid-Limburg moet het sterke merk blijven dat het nu is."

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen