Overslaan en naar de inhoud gaan

Heuvelland meest geschikt voor peperdure Einstein Telescoop

Geplaatst opvrijdag 30 juni 2017 - 7:08

Bodemonderzoek heeft uitgewezen dat de geologie van het Heuvelland het meest geschikt is voor de Einstein Telescoop.

Dit meldt De Limburger.

Zwaartekrachtgolven
Er is een Europees onderzoek geweest naar vijftien geselecteerde locaties, zoals Zuid-Frankrijk en Duitsland, voor de detector voor zwaartekrachtgolven. Daaruit kwam dat in het Heuvelland de Einstein Telescoop het minst last zou hebben van ruis en trillingen van buitenaf.

1,1 miljard
Het project is niet goedkoop, het zou zo’n 1,1 miljard kosten. Door de gunstige locatie van Zuid-Limburg, zouden Nederland, België en Duitsland samen de forse investering in de Einstein Telescoop kunnen dragen. Projectleider Jo van den Brand van Nikhef laat aan De Limburger weten: "Maar ook vanwege het wetenschappelijke klimaat in de hoek Eindhoven – Aken – Leuven. Hier zit een enorme innovatie potentie."

Lees ook: Grote kans op Einstein Telescoop in Limburg

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Zuid-Limburgse gemeenten in de bres voor koeien
Fietsnetwerk langs de Geul in voorjaar open
'Natuur in Limburg is 112 miljoen euro waard'
Video: Betoverende beelden uit winters Limburg
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen