Overslaan en naar de inhoud gaan

Hetty (86) maakt schrijfdebuut met oorlogsherinneringen

Geplaatst opmaandag 21 oktober 2019 - 12:07

Op 86-jarige leeftijd maakt Hetty Balendong uit Mheer haar debuut als schrijfster. In haar boek Oorlogsherinneringen 1940-1945 beschrijft ze in 80 pagina's hoe het destijds was om op te groeien als kind.

Hetty Balendong was zeven jaar toen de oorlog uit brak. Ze groeide op in Roermond. Er waren hachelijke momenten.

Duitse duikvlucht
Zo schrijft ze dat ze samen met haar vader tijdens een wandeling buiten de stad, plat op de grond dook omdat een Duits gevechtsvliegtuig in een duikvlucht op hun af kwam. "Ineens trok hij weer op. Mijn vader vloeken", zegt Balendong.

Paard op drift
Een andere nare herinnering beschrijft ze ook in haar boek. Vlak bij haar ouderlijk huis sloeg voor haar ogen een paard op hol waar een Duitse soldaat op zat. "De Duitser schoot uit het zadel, maar zat nog met een voet in de stijgbeugel. Het hoofd sloeg voor mijn neus hard tegen een muur. Ik zat bibberend thuis toen het was gebeurd. De volgende dag lazen we in de krant dat hij het niet had overleefd."

In de pen geklommen
Als moeder en later als oma heeft Hetty Balendong nooit moeite gehad om haar verhalen uit de oorlogsjaren te vertellen aan haar kinderen of kleinkinderen. "Ze hebben me echt aangespoord om het eindelijk eens op te schrijven. Ik dacht ik doe het. Nu kan het nog. Vorig jaar ben ik begonnen. Het viel niet mee. De twaalfde versie van mijn verhaal is uiteindelijk bij de uitgever op het bureau beland."

Of er nog een boek volgt van Hetty Balendong is de vraag. "Dan moet ik eerst een goed onderwerp verzinnen." Het boek is in een kleine oplage gedrukt en verkrijgbaar bij Boekhandel Plantage in Roermond.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen