Overslaan en naar de inhoud gaan

Het weer in 2019: van heet en droog naar somber en nat

Geplaatst opvrijdag 27 december 2019 - 6:07

Het jaar 2019 is het derde warmste en vierde zonnigste jaar ooit gemeten in Limburg.

Het jaar 2018 blijft recordwarm, gevolgd door 2014. Opvallend is dat de warmste tien jaren allemaal in deze eeuw zijn voorgekomen. Uit metingen blijkt dat 2019 het op drie na zonnigste jaar is. Alleen de jaren 1959, 2003, 2018 waren zonniger.

Wat deed het weer verder in 2019? We blikken er in dit artikel op terug.

Winter
Een wit Stramproy op 22 januari
Foto: Elly Muijsers

Koude nachten
De winter begin dit jaar was de zachtste sinds 2014. Toch vroor en sneeuwde het wel. De nacht van 21 januari werd voor de meeste plaatsen de koudste met ongeveer -9 graden. Maar de laagst gemeten temperatuur van 2019 werd met een gemiddelde van -12 graden in het Heuvelland gemeten. Dat was in de nacht van 30 januari.

Sneeuwval
Na de koude nacht van 21 januari viel er 3 tot 8 centimeter sneeuw. Een week later, op 30 januari, werd het Zuid-Limburgse Heuvelland bedekt onder een laag sneeuw van 8 tot 12 centimeter.

Terrassen
Op 27 februari konden we al voor het eerst het terras op. In Arcen werd een landelijk warmterecord van 20,5 graden gemeten. Het was vaker warm deze winter. In februari was er twee keer een 'winterlentevierdaagse': elke dag was het toen zonnig en tussen de 15 en 20 graden. In 1961, 1990 en 2002 was de februarimaand net iets warmer dan dit jaar.

Lente
Een ijsje tijdens een warme 19 mei
Foto: Hans Janssen

Storm
Vlak na het begin van de meteorologische lente (1 maart) stormde het in Limburg. Op 10 maart werd op het KNMI-weerstation Ell-Haler windkracht 9 gemeten met zeer zware windstoten van 120 kilometer per uur. Er was veel schade in Limburg en het noodnummer was die zondag moeilijk bereikbaar. In maart viel er ook veel regen, waarna er een hoogwatergolf door de Maas trok. Dat leidde niet tot overlast.

Lees ook: Storm in Limburg: Noodnummer moeilijk bereikbaar

Warm Pasen
Herinner je de paasdagen nog? Op 21 en 22 april hadden we met 25 graden de warmste Pasen sinds 1949 (toen werd het 28 tot 30 graden). Een week daarvoor sneeuwde het nog licht. Het spreekwoord 'april doet wat hij wil' gaat dus zeker op voor de lente van 2019. Bevrijdingsdag was met 11 à 12 graden daarentegen weer best fris.

Zomer
Afkoelen tijdens de hittegolf in Reuver op 26 juli
Foto: Jessie van Neer

Historisch
De zomer was meteorologisch gezien historisch. De periode gaat de boeken in als dé zomer waarin het voor het eerst 40 graden werd. Die historische dag was donderdag 25 juli toen het in Arcen 40,2 graden werd. Het officiële landelijke record staat trouwens op 40,7 graden en werd gemeten in Gilze-Rijen.

Hittegolven
Het is ook de zomer van drie hittegolven: van 22 juni tot en met 1 juli, 19 tot en met 26 juli en 22 tot en met 28 augustus. Dat is geen record, want in 1995 hadden we vijf hittegolven te pakken.

Droogte
Een probleem wat bij die hitte kwam kijken was de droogte. Volgens berekeningen van Meteo Limburg, op basis van 10 KNMI-neerslagstations in Noord- en Midden-Limburg, is het neerslagtekort opgelopen tot 300 millimeter. Dit betekent dat er per vierkante meter gras bijna 300 liter regenwater te kort is gekomen om hoge verdamping bij te benen en optimaal te groeien. Vorig jaar was er sprake van nog meer neerslagtekort. Momenteel is er trouwens geen sprake meer van droogte, maar zijn er wel nog lagere grondwaterstanden dan normaal.

Huub Paar fotografeerde op de heetste dag van 25 juli een iconische foto: een besneeuwde rotonde, maar dan met zout. L1 zocht hem op:

Herfst
Een grijze lucht contrasteert met felle herfstkleuren op 26 november
Foto: Marina Nefkens

Recordnat
De herfst begon met de meest somberste drie herfstweken in 35 jaar. Het was in Stein zelfs recordnat. Daar viel van 23 september tot en met 20 oktober maar liefst bijna 170 millimeter regen: dat zijn bijna zeventien gevulde emmers van 10 liter op één vierkante meter. In delen van de Maasduinenregio en binnen de driehoek Born-Maastricht-Brunssum was oktober de natste maand sinds 1998.

Lichtpuntje
In de natte oktobermaand bracht zondag de dertiende een lichtpuntje. Het werd toen met 24 graden bijna zomers warm. Eind oktober moesten we de jas weer aandoen en konden we ook weer krabben. Op 28 oktober werd er voor het eerst dit najaar lichte vorst boven de grond gemeten. Aan de grond werd dat al eerder gemeten.

Winter
Een hoge Swalm bij Swalmen op 15 december
Foto: Jessie van Neer

Mistig
De laatste maand van 2019 begon kouder dan normaal. Ook was het erg mistig met vrij veel regen. Op 17 en 19 december was het met temperaturen van 15 à 16 graden beduidend zachter. Van een witte kerst was ook dit jaar geen sprake. Volgens Meteo Limburg komt dat door de klimaatsprong vanaf 1988. Vanaf dat jaar beleven we opvallend warmere jaren. De laatste witte kerst was in 2010.

En met welk weer we het nieuwe jaar inluiden? Het weerbericht bekijk je ook in 2020 weer elke dag op 1Limburg.nl/weer.

Ben Verbong Dag, 50 jaar regisseur. Zondag negen films en een portret op L1 TV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen