Overslaan en naar de inhoud gaan

Het water is geweken en herstelbedrijven rukken massaal uit

Geplaatst opmaandag 19 juli 2021 - 17:21

Het water van de Maas keert terug binnen de oevers en daarmee kan het herstel aan ondergelopen woningen en bedrijven starten.

Gespecialiseerde waterschadeherstelbedrijven draaien momenteel overuren. "Het begrip onder gedupeerden dat we niet overal inzetbaar zijn op korte termijn, valt op", zegt Rob Meershoek.

Piekbelasting
De algemeen directeur van Dolmans Calamiteiten Diensten zit normaal op zijn hoofdkantoor in het Utrechtse IJsselsteijn. Vanwege de enorme piekbelasting heeft hij afgelopen dagen tijdelijk intrek genomen in de vestiging Maastricht.

Zoals ook veel andere collega's van Dolmans. "We hebben negentien vestigingen in het hele land en 350 medewerkers. Daarvan zijn er nu ongeveer 50 volop bezig in Limburg. Onder hen mensen uit Groningen die hun vakantie verschuiven om te komen helpen", aldus Meershoek.

Droogapparatuur
Behalve het verschuiven van eigen deskundigen, vangt het bedrijf de drukte op door extra mensen in te huren. Veel materieel verkast vanuit andere depots naar Limburg. Op dit moment gaat het vooral om droogapparatuur.

Eerst het water wegpompen en dan opruimen. De volgorde klinkt logisch maar toch komt er meer bij kijken, verzekert Meershoek. "Het heeft geen nut om een kelder leeg te pompen als het grondwater nog te hoog staat. Soms verschilt dat tempo en dan moet je geduld kunnen opbrengen. Is het water eenmaal weg dan is het zaak om snel te drogen. Zo voorkom je schimmels die je gezondheid schaden en ga je de geur te lijf."

Plafonds
De meeste aandacht bij waterschade dient vooral uit te gaan naar plafonds en houten bouwconstructies die door al het vocht kunnen gaan werken en instabiel worden. De herstelbedrijven gebruiken voor het schoonmaken van gebouwen meestal chemicaliën. Het typerende Limburgse mergel vergt daarvoor wat meer doorzettingsvermogen, tekent Meershoek daarbij aan.

Ondergelopen vloeren zijn in de regel onherstelbaar beschadigd. Hout, zeil of laminaat, het moet in vrijwel alle gevallen worden vernieuwd. "Door de hoeveelheid en de kracht van het water, zijn complete inboedels verloren gegaan. Evenals grote partijen witgoed en bruingoed", ziet de directeur.

Kerstversiering
Dolmans trekt nu noordwaarts, de hoogwaterpiek in de Maas volgend. Samen met de andere waterschadeherstelbedrijven draaien ze flink wat overuren. Toch moeten ze soms mensen teleurstellen. Meershoek: "Wat me opvalt, is het begrip onder gedupeerden wat er speelt. 'Bij mij staat alleen de kelder onder water, dus help eerst maar de mensen die zwaarder zijn getroffen'. Dat horen we vaker als we bellers aan de lijn krijgen die om hulp vragen. Die solidariteit vind ik mooi. De verwaterde kerstversiering komt later wel aan de beurt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen