Overslaan en naar de inhoud gaan

'Het was geen pesten, het was mishandeling'

Geplaatst opzondag 2 december 2018 - 15:54

De gevolgen van pesten zijn niet altijd zichtbaar. Maar een tentoonstelling in het Maastrichtse Centre Céramique geeft daders en slachtoffers van pesten in ieder geval een gezicht.

Het is een project van fotograaf Susan Leurs uit Stein, die vroeger zelf werd gepest. Zij zag hoe iedereen wel eens met pesten te maken kreeg. Op school, op straat, op het werk of bijvoorbeeld op social media. Maar toen ze werd geconfronteerd met een zelfmoord als het gevolg van pesten, besloot ze mensen te portretteren.

Ook pesters
In de tentoonstelling zijn niet alleen de slachtoffers te zien, maar ook de pestkoppen zelf. Mensen zoals Mart Hermkens, die er open voor uitkomt dat hij vroeger iemand heeft gepest. "Op het schoolplein. Toen was het nog Geertje, inmiddels is het Geert", vertelt Mart. "En als je met je vroegere gedrag wordt geconfronteerd, dan schrik je wel. Ook met het idee: heb ik iemands leven verwoest?".

Gevolgen van pesten
En de verwoestende effecten van pesten heeft Marco
Schmeitz aan den lijve ondervonden. "Op een gegeven dekt het woord pesten de lading niet meer. Toen was het geestelijke en lichamelijke mishandeling," zegt Marco. "Ik heb heel lang gedacht dat ik er niet toe doe. Om de pijn te verdoven ben ik veel drugs gaan gebruiken. Ik heb het inmiddels een plek gegeven in het verleden. En het verleden is niet meer bepalend voor hoe ik vandaag de dag leef."

De foto's van Marco, Mart en nog tientallen anderen is tot en met 24 februari te zien in Centre Céramique in de tentoonstelling 'pesten'.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen