Overslaan en naar de inhoud gaan

'Het was geen pesten, het was mishandeling'

Geplaatst opzondag 2 december 2018 - 15:54

De gevolgen van pesten zijn niet altijd zichtbaar. Maar een tentoonstelling in het Maastrichtse Centre Céramique geeft daders en slachtoffers van pesten in ieder geval een gezicht.

Het is een project van fotograaf Susan Leurs uit Stein, die vroeger zelf werd gepest. Zij zag hoe iedereen wel eens met pesten te maken kreeg. Op school, op straat, op het werk of bijvoorbeeld op social media. Maar toen ze werd geconfronteerd met een zelfmoord als het gevolg van pesten, besloot ze mensen te portretteren.

Ook pesters
In de tentoonstelling zijn niet alleen de slachtoffers te zien, maar ook de pestkoppen zelf. Mensen zoals Mart Hermkens, die er open voor uitkomt dat hij vroeger iemand heeft gepest. "Op het schoolplein. Toen was het nog Geertje, inmiddels is het Geert", vertelt Mart. "En als je met je vroegere gedrag wordt geconfronteerd, dan schrik je wel. Ook met het idee: heb ik iemands leven verwoest?".

Gevolgen van pesten
En de verwoestende effecten van pesten heeft Marco
Schmeitz aan den lijve ondervonden. "Op een gegeven dekt het woord pesten de lading niet meer. Toen was het geestelijke en lichamelijke mishandeling," zegt Marco. "Ik heb heel lang gedacht dat ik er niet toe doe. Om de pijn te verdoven ben ik veel drugs gaan gebruiken. Ik heb het inmiddels een plek gegeven in het verleden. En het verleden is niet meer bepalend voor hoe ik vandaag de dag leef."

De foto's van Marco, Mart en nog tientallen anderen is tot en met 24 februari te zien in Centre Céramique in de tentoonstelling 'pesten'.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen