Overslaan en naar de inhoud gaan

Het verdrongen oorlogsleed van een Sintimeisje

Geplaatst opzaterdag 1 mei 2021 - 12:39

Nog steeds komen er nieuwe verhalen over de verschrikkingen van de jaren 40-45. Zo is het leed dat de zigeunergemeenschap is aangedaan meestal onbeschreven gebleven.

Sinti en Roma zwijgen het liefst over die vervolging. Zeker tegen buitenstaanders. Daarom is het bijzonder dat het verhaal van het Sinti meisje Mädie Franz nu opgeschreven is in een boek met als passende titel 'Daar praat ik niet over'.

Dochter
Mädie is inmiddels overleden, maar ze heeft haar verhaal verteld aan haar dochter Anjes Wolfs-Driessen. De titel van het boek is 'Daar praat ik niet over. Het verhaal van Mädie Franz, een Sinti meisje dat de oorlog overleefde'.

Arrestatie
De tragedie voor de familie Franz - vader, moeder en zeven kinderen - begint in op 16 mei 1944 in Beek. Mädie herinnert het zich als volgt: "Ik lig lekker te slapen. Opeens begint onze hond Santo hard te blaffen en wordt er op de deur van onze woonwagen gebonsd. Tatta doet open. Er staan twee politieagenten. 'Allemaal aankleden en naar buiten' wordt er geschreeuwd. (…) We zijn gearresteerd. Waarom?"

Auschwitz
De Sinti familie wordt gedeporteerd. Via Westerbork naar Auschwitz. Daar volgt de totale vernedering als de familie zich samen met anderen moet uitkleden. Dat is nog maar het begin van een mensonterende periode waarin onder erbarmelijke omstandigheden slavenarbeid verricht moet worden. Geweld dreigt continu, nog het meest pijnlijk van zigeuners die oppasser worden. Deze zogenaamde Kapo’s mishandelen hun eigen volk. Mädie herinnert dat haar vader zei: "Als we hier ooit uitkomen, dan wil ik dat jullie nooit meer met andere zigeuners omgaan."

Verleden vergeten
Haar vader zou het niet overleven. Mädie overleeft met een zus en broer de kampen. De rest van het gezin werd er vermoord. Na de oorlog trouwt Mädie - volgens de wil van haar vader - met een burger, zoals een niet-Sinti in die gemeenschap genoemd wordt. Mädie wil decennia lang niets weten van haar zigeunerafkomst. "Ik denk dat ze dat deed om ons te beschermen. Als we vroegen wat de tatoeage op haar arm betekende, zei ze dat dat haar telefoonnummer was", zegt Anjes. Tijdens haar jeugd weet Mädie zelfs niet dat haar moeder Sinti was.

Erkenning te laat
Pas in de jaren negentig van de vorige eeuw begon Mädie haar dochter voorzichtig te vertellen over haar oorlogsbelevenissen. Haar openheid is zo opmerkelijk dat ze uitgekozen wordt om op 4 mei 2013 een krans te leggen namens alle omgekomen Roma en Sinti tijdens de nationale dodenherdenking op de Dam. Maar Mädie vond het allemaal te laat en te min. 'Waarom nu pas?', vroeg ze zich af over de late erkenning van het leed dat haar volk en familie was aangedaan.

Anjes heeft haar verhaal nu in een boekje opgeschreven. "Zodat het niet vergeten wordt, die mensen hebben niet voor niets zo veel geleden, dat moet herinnerd blijven."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen