Overslaan en naar de inhoud gaan

Het 'succesvolste VVV ooit' hoopt nu op een betere afloop

Geplaatst opdinsdag 2 maart 2021 - 11:54

Voor het eerst in 33 jaar staat VVV-Venlo in de halve finale van de KNVB Beker. Mannen die destijds op het veld stonden bij de Venlonaren, zijn ook betrokken bij het succes van de ploeg van nu.

Keeper John Roox en middenvelder Stan Valckx stonden in 1988 op de grasmat bij VVV's verloren halve finale tegen Roda JC (3-1 na verlenging), nu zijn zij respectievelijk keeperstrainer en manager voetbalzaken bij de club. 'Hun' halve finale zijn ze nog niet vergeten.

Beste lichting ooit
Het VVV van eind jaren 80 wordt door velen beschouwd als de beste lichting die de club ooit heeft voortgebracht. Onder trainer Jan Reker wist het team twee keer als vijfde te eindigen in de Eredivisie. Roox was de betrouwbare sluitpost, Valckx was een van de belangrijkste veldspelers in een team waar ook topscorer Jos Luhukay en mannen als Frans Nijssen en Remy Reynierse deel van uitmaakten. Ger van Rosmalen was nét gestopt op het moment dat VVV de halve finale van de beker speelde.

Vriendenteam
Het succes van die ploeg was het collectief, vinden de mannen die het kunnen weten. "We waren ijzersterk als 'team'", herinnert Roox zich. "Daarom is het écht zonde dat het toen in de halve finale niet gelukt is." Valckx vult aan. "Een vriendenteam. En een team dat met Jan Reker een goede trainer had." Frappant genoeg verkaste Reker na het seizoen 1987/1988, waarin VVV dus nét de bekerfinale en Europees voetbal misliep, uitgerekend naar kwelgeest Roda, dat wel Europees ging spelen.

Lees ook: Graef: 'Vitesse normaal beter, maar VVV heeft Giakoumakis'

Over de lijn
Dat VVV het in 1988 niet gebolwerkt kreeg, had meerdere redenen. "We hadden het allang vóór de verlenging moeten afmaken gezien de kansen die we kregen", vindt Roox, die daarnaast de arbitrage laakt. Want, zo vindt de keeper, een geldig VVV-doelpunt werd vlak voor tijd ten onrechte afgekeurd omdat de bal niet de doellijn gepasseerd zou zijn. "Die was zeker een halve meter over de lijn. Zonder twijfel." Ook Valckx is stellig: "Ja, en niet zo'n beetje. Daar had de VAR vandaag ook geen seconde over getwijfeld."

Beleven
Roox, Valckx en ook coach Hans de Koning - drievoudig bekerwinnaar als doelman van AZ '67 - geven aan dat ze de spelersgroep van nu niet praten over hun 'eigen' bekeravonturen. "Iedereen beleeft dat toch op zijn eigen manier, zo'n bekercampagne", zegt De Koning. "En dat moet ook zo zijn. Maar ik weet wel: als je als speler dit mag meemaken, dan moet je er ook voor de volle honderd procent voor gaan."

Lees ook: De Koning en de Griekse koning hebben zin in halve finale

Die kans krijgt VVV dinsdagavond in Arnhem. Ten koste van Vitesse moet de finale van de strijd om de Dennenappel bereikt worden. Vanzelfsprekend hopen Roox en Valckx dat dat lukt. Bijkomend voordeel voor de oud-spelers is dat er dan voorlopig niet meer aan de verloren halve finale van 1988 gedacht hoeft te worden.

Live
De bekerwedstrijd Vitesse - VVV-Venlo is dinsdagavond rechtstreeks te volgen via L1 Radio. Vanaf 20:00 uur wordt er voorbeschouwd op de halve finale, om 21:00 uur volgt het live verslag vanuit de Gelredome. De bekerkraker is daarnaast de gehele avond te volgen via een liveblog op 1Limburg.nl.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen