Overslaan en naar de inhoud gaan

Het rode potlood is wat korter, de kiestijd wat langer

Geplaatst opwoensdag 17 maart 2021 - 14:39

Coronavirus of niet, het houdt Limburgers niet weg van het stembureau voor de Tweede Kamerverkiezingen, zo blijkt deze woensdag uit de eerste peilingen.

De verwachting is dat ondanks de coronabeperkingen bijna evenveel Limburgers gaan stemmen als vier jaar geleden.

In maart 2017 lag de opkomst in Limburg op 78,2 procent. Landelijk kwam bijna 82 procent van de kiesgerechtigden opdagen. Zo hoog was de opkomst sinds 1986 niet meer geweest.

Mook en Middelaar was vier jaar geleden Limburgs koploper met een opkomstpercentage van 87,4 procent. In Heerlen gingen het minste aantal kiezers van de provincie stemmen: 72,2 procent. Veertien Limburgers wisten de vorige keer een zetel te veroveren in de Tweede Kamer.

Stemmen tellen omslachtiger
Of dat opnieuw gaat lukken, wordt donderdag pas duidelijk. Of zelfs later, want hoewel woensdag de officiële verkiezingsdag is, zijn wegens het coronavirus de mogelijkheden om te stemmen uitgesmeerd over drie dagen. Maandag en dinsdag konden kwetsbaren en mensen uit een risicogroep in relatieve rust tot 21.00 uur in het stembureau terecht. Mensen van 70 jaar en ouder konden per post hun stem uitbrengen.

Bekendmaking verkiezingsuitslag
Dat maakt het tellen omslachtiger waardoor het waarschijnlijk langer gaat duren voordat de voorlopige uitslagen bekend worden. Bij de vorige verkiezingen waren Brunssum en Stein de laatste gemeenten die de uitslagen bekendmaakten. Door een systeemfout kwamen de resultaten niet meteen terecht bij het ANP dat alle uitslagen per gemeenten verwerkt.

In Limburg was Onderbanken vaak een van de eerste gemeenten die rond 22.00 uur met de verkiezingsuitslag kwam. Dat zal lastig te evenaren zijn want Onderbanken is opgegaan in de grote fusiegemeente Beekdalen. De laatste keer ging Meerssen met de eer strijken en presenteerde het om 23.00 uur als eerste Limburgse gemeente de cijfers. Een dik uur later dan gebruikelijk, maar dat lag waarschijnlijk aan de hoge opkomst en de grote stemformulieren. De verwachting is dat dat deze keer niet veel anders zal zijn.

Foute envelop
Zeker nu het stemmen per post behoorlijk fout loopt. Volgens veel gemeenten vergeten mensen soms hun stempas mee te sturen. Ook zien ze dat de stempas niet in de goede envelop is gestopt. De stempas en het stemformulier worden nogal eens omgewisseld.

Hierdoor is een ongewoon hoog percentage van de stemmen per brief aanvankelijk ongeldig verklaard. Zo kreeg de gemeente Echt-Susteren 2378 briefstemmen binnen, waarvan uiteindelijk 90 ongeldig zijn verklaard. Dat is 3,8 procent van alle briefstemmen. Gewoonlijk ligt het foutpercentage landelijk op 0,3 procent.

Procedure aangepast
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken past daarom de procedure voor het tellen van de briefstemmen aan, zo is maandag besloten. Medewerkers van een stembureau zullen de stempluspas op geldigheid controleren. Als dat in orde is, wordt de geopende envelop met het stembiljet in de stembus gedaan. Daarbij blijft het stembiljet dichtgevouwen 'om het stemgeheim te waarborgen', aldus Ollongren.

Lees ook: 444 Maastrichtse poststemmen toch geldig verklaard

Maastricht krijgt als een van de grotere steden een hele kluif aan het tellen van de briefstemmen. Daar werden in totaal 20.000 briefstemmen verstuurd. "Er zijn op dit moment 8000 briefstemmen binnen", zegt de kiescoördinator. Volgens haar duurt het tellen van de briefstemmen de hele dag. "Het is zeker een voordeel dat we nu al kunnen beginnen met tellen. Vanavond willen we een voorlopige uitslag en daarom zijn we al begonnen. Er kunnen vandaag ook nog briefstemmen binnen komen. Het afgiftepunt is open tot 21:00 uur. We gaan door tot het klaar is."

Avondklok
De regels voor de geldende avondklok in verband met het coronavirus zijn tijdens de verkiezingen versoepeld. Kiezers kunnen gewoon bij het stembureau terecht tot 21.00 uur of zoveel langer als zij nog in de rij staan. Ook het bijwonen van het stemmen tellen is toegestaan, binnen de regels die gelden voor het stemlokaal of locatie waar wordt geteld.

Rode potlood
Voor alle stembureaus in het land gelden dit jaar speciale maatregelen om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te houden. Kiezers mogen het rode potlood waarmee gestemd is, meenemen naar huis. Om die reden is het potlood wel kleiner dan voorgaande jaren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen