Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Maastrichtse examendebacle: alle feiten op een rijtje

Geplaatst opdinsdag 26 juni 2018 - 11:36

De leerlingen van het VMBO Maastricht gaan dinsdag in Den Haag in gesprek met minister van Onderwijs Arie Slob. De scholieren zitten nog altijd in onzekerheid over hun diploma.

Vrijdag kregen de 354 scholieren te horen dat hun examen door de Onderwijsinspectie afgekeurd is. Wij zetten alle feiten op een rijtje.

Ongeldig
Vanaf 19 juni heeft de Onderwijsinspectie, naar aanleiding van een melding van een klokkenluider, onderzoek gedaan op het VMBO Maastricht. Daaruit kwam naar voren dat het Programma voor Toetsing en Afsluiting (PTA) van de leerlingen niet voldeed aan de eisen om toegelaten te worden tot het landelijk eindexamen. Zo ontbreken er toetsen, zijn schoolexamens niet afgerond en kregen opvallend veel leerlingen het cijfer 1.

Lees ook: 354 examens VMBO Maastricht afgekeurd door foute toetsing

'Grote en ernstige tekorten'
Minister van Onderwijs Arie Slob is erg geschrokken van de fouten op middelbare school in Maastricht. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt." Volgens de minister kon het niet anders dan dat de examens werden afgekeurd. "De tekorten in de schoolexamens zijn zo groot en zo ernstig dat de inspectie niet anders kon dan de eindexamens ongeldig verklaren."

Video: Nieuwsuur

Opnieuw doen
Voor de leerlingen betekent dit besluit dat zij geen diploma krijgen en delen van hun schoolexamens en eindexamen mogelijk over moeten doen. Volgens de minister moet er ook rekening mee worden gehouden dat het voor veel leerlingen waarschijnlijk niet mogelijk is de eindexamens opnieuw te doen. "Zo ernstig is het."

Dit riep bij de leerlingen en hun ouders veel woede op. Vrijdagavond konden zij hun boosheid uiten tijdens een door de school georganiseerde bijeenkomst in het MECC in Maastricht.

Onderzoek 2017
Tijdens de bijeenkomst liet de Onderwijsinspectie weten dat de school in Maastricht in 2017 al door hen onderzocht is nadat er gebreken waren geconstateerd. Afgelopen januari ging de inspectie terug om te kijken hoe het ervoor stond. "Maar deze omvang van problemen hadden we niet voorzien. Na een anonieme melding zijn we gaan kijken en hebben we dagen nodig gehad om de administratie door te spitten", aldus de inspectie.

Ook lieten ouders weten contact op te hebben opgenomen met een advocatenkantoor in Maastricht dat gespecialiseerd is in onderwijsrecht. Wouter Geertsen, de advocaat die de belangen van ruim 130 leerlingen behartigt, stelde maandag de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) officieel aansprakelijk voor de misstanden.

Lees ook: Scholenkoepel aansprakelijk gesteld voor examendebacle

'Verzachtende omstandigheden'
Het LVO is de onderwijsorganisatie waar het VMBO Maastricht onder valt. Zaterdag liet Jan Schrijen van de Raad van Toezicht weten dat de stichting bij de Onderwijsinspectie gaat lobbyen. "We willen deze harde consequentie heel graag inruilen voor een lichtere variant." Het LVO wil met de school per leerling een individueel plan opstellen in de hoop alsnog de diploma's uit te kunnen reiken.

Ook werd er online een petitie gestart om de leerlingen alsnog een diploma te geven en hielden leerlingen maandag een protest voor de school.

Video: L1

Druk op minister
Met de lobby nam afgelopen weekend de druk op minister Slob toe om zijn besluit om de 354 examens ongeldig te verklaren terug te draaien, maar die laat dit niet zomaar gebeuren. "Het is prioriteit nummer één om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk leerlingen alsnog slagen met een papiertje dat waarde heeft."

'Karikatuur van werkelijkheid'
Wel benadrukt Slob dat de bestuurders van het LVO een rooskleuriger beeld schetsen van de realiteit. "Bestuurders hebben de indruk gewekt dat het puur om een administratieve kwestie zou gaan, dat er administratieve fouten zijn gemaakt. Ik heb voldoende duidelijk gemaakt dat dat echt een karikatuur is van de werkelijkheid. Er zitten echt enorme fouten in het PTA van de school."

Daarop heeft de gemeenteraad van Maastricht in een brief aan de minister laten weten dat zij een 'grondig onderzoek' naar de misstanden op het VMBO Maastricht willen.

Lees ook: Minister Slob: 'Handhaven cijfers VMBO Maastricht mogelijk'

LVO-bestuurders opgestapt
Twee bestuurders van het LVO zijn inmiddels opgestapt. Bij het College van Bestuur moest Marianne van Wegberg opstappen. Bij de Raad van Toezicht heeft Gerard Bos het veld moeten ruimen. Andre Postema, voorzitter van het LVO liet maandagavond weten dat hij de kritiek van de minister terecht vindt. "We zijn de controle op school kwijtgeraakt. Onze docenten hebben hun hart op de juiste plaats waar het gaat om educatie, maar in administreren blinken ze niet uit."

Voor de leerlingen is het nu afwachten wat er in Den Haag wordt besloten. Dinsdag wordt het debacle besproken tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. De bedoeling is dat de gedupeerde leerlingen woensdag horen wat ze moeten doen om alsnog het diploma te krijgen.

Lees hier eerdere berichten over het Eindexamendebacle bij VMBO Maastricht.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen