Overslaan en naar de inhoud gaan

Het Maastrichtse examendebacle: alle feiten op een rijtje

Geplaatst opdinsdag 26 juni 2018 - 11:36

De leerlingen van het VMBO Maastricht gaan dinsdag in Den Haag in gesprek met minister van Onderwijs Arie Slob. De scholieren zitten nog altijd in onzekerheid over hun diploma.

Vrijdag kregen de 354 scholieren te horen dat hun examen door de Onderwijsinspectie afgekeurd is. Wij zetten alle feiten op een rijtje.

Ongeldig
Vanaf 19 juni heeft de Onderwijsinspectie, naar aanleiding van een melding van een klokkenluider, onderzoek gedaan op het VMBO Maastricht. Daaruit kwam naar voren dat het Programma voor Toetsing en Afsluiting (PTA) van de leerlingen niet voldeed aan de eisen om toegelaten te worden tot het landelijk eindexamen. Zo ontbreken er toetsen, zijn schoolexamens niet afgerond en kregen opvallend veel leerlingen het cijfer 1.

Lees ook: 354 examens VMBO Maastricht afgekeurd door foute toetsing

'Grote en ernstige tekorten'
Minister van Onderwijs Arie Slob is erg geschrokken van de fouten op middelbare school in Maastricht. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt." Volgens de minister kon het niet anders dan dat de examens werden afgekeurd. "De tekorten in de schoolexamens zijn zo groot en zo ernstig dat de inspectie niet anders kon dan de eindexamens ongeldig verklaren."

Video: Nieuwsuur

Opnieuw doen
Voor de leerlingen betekent dit besluit dat zij geen diploma krijgen en delen van hun schoolexamens en eindexamen mogelijk over moeten doen. Volgens de minister moet er ook rekening mee worden gehouden dat het voor veel leerlingen waarschijnlijk niet mogelijk is de eindexamens opnieuw te doen. "Zo ernstig is het."

Dit riep bij de leerlingen en hun ouders veel woede op. Vrijdagavond konden zij hun boosheid uiten tijdens een door de school georganiseerde bijeenkomst in het MECC in Maastricht.

Onderzoek 2017
Tijdens de bijeenkomst liet de Onderwijsinspectie weten dat de school in Maastricht in 2017 al door hen onderzocht is nadat er gebreken waren geconstateerd. Afgelopen januari ging de inspectie terug om te kijken hoe het ervoor stond. "Maar deze omvang van problemen hadden we niet voorzien. Na een anonieme melding zijn we gaan kijken en hebben we dagen nodig gehad om de administratie door te spitten", aldus de inspectie.

Ook lieten ouders weten contact op te hebben opgenomen met een advocatenkantoor in Maastricht dat gespecialiseerd is in onderwijsrecht. Wouter Geertsen, de advocaat die de belangen van ruim 130 leerlingen behartigt, stelde maandag de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) officieel aansprakelijk voor de misstanden.

Lees ook: Scholenkoepel aansprakelijk gesteld voor examendebacle

'Verzachtende omstandigheden'
Het LVO is de onderwijsorganisatie waar het VMBO Maastricht onder valt. Zaterdag liet Jan Schrijen van de Raad van Toezicht weten dat de stichting bij de Onderwijsinspectie gaat lobbyen. "We willen deze harde consequentie heel graag inruilen voor een lichtere variant." Het LVO wil met de school per leerling een individueel plan opstellen in de hoop alsnog de diploma's uit te kunnen reiken.

Ook werd er online een petitie gestart om de leerlingen alsnog een diploma te geven en hielden leerlingen maandag een protest voor de school.

Video: L1

Druk op minister
Met de lobby nam afgelopen weekend de druk op minister Slob toe om zijn besluit om de 354 examens ongeldig te verklaren terug te draaien, maar die laat dit niet zomaar gebeuren. "Het is prioriteit nummer één om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk leerlingen alsnog slagen met een papiertje dat waarde heeft."

'Karikatuur van werkelijkheid'
Wel benadrukt Slob dat de bestuurders van het LVO een rooskleuriger beeld schetsen van de realiteit. "Bestuurders hebben de indruk gewekt dat het puur om een administratieve kwestie zou gaan, dat er administratieve fouten zijn gemaakt. Ik heb voldoende duidelijk gemaakt dat dat echt een karikatuur is van de werkelijkheid. Er zitten echt enorme fouten in het PTA van de school."

Daarop heeft de gemeenteraad van Maastricht in een brief aan de minister laten weten dat zij een 'grondig onderzoek' naar de misstanden op het VMBO Maastricht willen.

Lees ook: Minister Slob: 'Handhaven cijfers VMBO Maastricht mogelijk'

LVO-bestuurders opgestapt
Twee bestuurders van het LVO zijn inmiddels opgestapt. Bij het College van Bestuur moest Marianne van Wegberg opstappen. Bij de Raad van Toezicht heeft Gerard Bos het veld moeten ruimen. Andre Postema, voorzitter van het LVO liet maandagavond weten dat hij de kritiek van de minister terecht vindt. "We zijn de controle op school kwijtgeraakt. Onze docenten hebben hun hart op de juiste plaats waar het gaat om educatie, maar in administreren blinken ze niet uit."

Voor de leerlingen is het nu afwachten wat er in Den Haag wordt besloten. Dinsdag wordt het debacle besproken tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. De bedoeling is dat de gedupeerde leerlingen woensdag horen wat ze moeten doen om alsnog het diploma te krijgen.

Lees hier eerdere berichten over het Eindexamendebacle bij VMBO Maastricht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen