Overslaan en naar de inhoud gaan

Het is komkommertijd voor Limburgse schatgravers

Geplaatst opdinsdag 7 januari 2020 - 16:37

Het is komkommertijd voor hobbyisten met metaaldetectoren. "De meeste akkers zijn ingezaaid met groenbemesting. Daar mogen we niet meer op. Het is wachten op flinke vorst."

Met drie man sterk speuren ze een braakliggende akker af aan de A2 vlakbij Roosteren. "Het is een van de weinige plekken waar we met onze metaaldetector aan de slag kunnen." William Posthouwer uit Born weet precies waar de 'goede akkers' te vinden zijn in Limburg. Dit veld hoort daar niet per se bij maar er is momenteel weinig keus voor de hobbyisten.

Komkommertijd
Na de oogsttijd zaaien boeren hun akkers in met groenbemesting om de boden te voeden. Dat betekent dat hobbyisten niet meer het land op mogen. "Tja, het is komkommertijd voor ons," vertelt Danny van Krevel uit Landgraaf. "Velden die niet zijn ingezaaid, zijn schaars. Het is wachten tot het goed gaat vriezen. Dan halen boeren de groenbemesting er weer af en dan kunnen wij weer het land op als we toestemming hebben van de grondbezitter." Er is overigens altijd wat te doen voor de ware metaaldetector-hobbyist: "Thuis de vitrinekast bijhouden. Oude boeken lezen over de geschiedenis en hoogtekaarten bestuderen. Het hoort er allemaal bij."

Gezinsleven
Een knoopje, een vingerhoedje en enkele muntjes die niet zo oud zijn. De oogst op de verlaten akker aan de A2 is niet zo groot volgens Marcel Verweij uit Hoensbroek. "William en Danny zijn echt fanatiek. Die gaan iedere week op pad met de metaaldetector. Ik kan niet altijd mee, want ik heb ook nog een gezinsleven."

Kippenvel-moment
Af en toe is het jackpot. Zo hebben William en Danny ooit twee Keltische muntschatten gevonden. "Het is te gek als je iets uit de grond haalt wat ruim tweeduizend jaar oud is. Dat is echt een kippenvel-moment." Voor het geld doen ze het niet, zo vertelt Danny: "Het gaat om het verhaal. Van wie waren de munten en waarom liggen ze hier? We proberen dat te beredeneren. Zo krijg je een beeld van het verleden van Limburg."

Lees ook: Bijzonder: schatzoeker ontdekt eeuwenoude runen-munt

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen