Het is komkommertijd voor hobbyisten met metaaldetectoren. "De meeste akkers zijn ingezaaid met groenbemesting. Daar mogen we niet meer op. Het is wachten op flinke vorst."
Met drie man sterk speuren ze een braakliggende akker af aan de A2 vlakbij Roosteren. "Het is een van de weinige plekken waar we met onze metaaldetector aan de slag kunnen." William Posthouwer uit Born weet precies waar de 'goede akkers' te vinden zijn in Limburg. Dit veld hoort daar niet per se bij maar er is momenteel weinig keus voor de hobbyisten.
Komkommertijd
Na de oogsttijd zaaien boeren hun akkers in met groenbemesting om de boden te voeden. Dat betekent dat hobbyisten niet meer het land op mogen. "Tja, het is komkommertijd voor ons," vertelt Danny van Krevel uit Landgraaf. "Velden die niet zijn ingezaaid, zijn schaars. Het is wachten tot het goed gaat vriezen. Dan halen boeren de groenbemesting er weer af en dan kunnen wij weer het land op als we toestemming hebben van de grondbezitter." Er is overigens altijd wat te doen voor de ware metaaldetector-hobbyist: "Thuis de vitrinekast bijhouden. Oude boeken lezen over de geschiedenis en hoogtekaarten bestuderen. Het hoort er allemaal bij."
Gezinsleven
Een knoopje, een vingerhoedje en enkele muntjes die niet zo oud zijn. De oogst op de verlaten akker aan de A2 is niet zo groot volgens Marcel Verweij uit Hoensbroek. "William en Danny zijn echt fanatiek. Die gaan iedere week op pad met de metaaldetector. Ik kan niet altijd mee, want ik heb ook nog een gezinsleven."
Kippenvel-moment
Af en toe is het jackpot. Zo hebben William en Danny ooit twee Keltische muntschatten gevonden. "Het is te gek als je iets uit de grond haalt wat ruim tweeduizend jaar oud is. Dat is echt een kippenvel-moment." Voor het geld doen ze het niet, zo vertelt Danny: "Het gaat om het verhaal. Van wie waren de munten en waarom liggen ze hier? We proberen dat te beredeneren. Zo krijg je een beeld van het verleden van Limburg."
Lees ook: Bijzonder: schatzoeker ontdekt eeuwenoude runen-munt