Overslaan en naar de inhoud gaan

Het is komkommertijd voor Limburgse schatgravers

Geplaatst opdinsdag 7 januari 2020 - 16:37

Het is komkommertijd voor hobbyisten met metaaldetectoren. "De meeste akkers zijn ingezaaid met groenbemesting. Daar mogen we niet meer op. Het is wachten op flinke vorst."

Met drie man sterk speuren ze een braakliggende akker af aan de A2 vlakbij Roosteren. "Het is een van de weinige plekken waar we met onze metaaldetector aan de slag kunnen." William Posthouwer uit Born weet precies waar de 'goede akkers' te vinden zijn in Limburg. Dit veld hoort daar niet per se bij maar er is momenteel weinig keus voor de hobbyisten.

Komkommertijd
Na de oogsttijd zaaien boeren hun akkers in met groenbemesting om de boden te voeden. Dat betekent dat hobbyisten niet meer het land op mogen. "Tja, het is komkommertijd voor ons," vertelt Danny van Krevel uit Landgraaf. "Velden die niet zijn ingezaaid, zijn schaars. Het is wachten tot het goed gaat vriezen. Dan halen boeren de groenbemesting er weer af en dan kunnen wij weer het land op als we toestemming hebben van de grondbezitter." Er is overigens altijd wat te doen voor de ware metaaldetector-hobbyist: "Thuis de vitrinekast bijhouden. Oude boeken lezen over de geschiedenis en hoogtekaarten bestuderen. Het hoort er allemaal bij."

Gezinsleven
Een knoopje, een vingerhoedje en enkele muntjes die niet zo oud zijn. De oogst op de verlaten akker aan de A2 is niet zo groot volgens Marcel Verweij uit Hoensbroek. "William en Danny zijn echt fanatiek. Die gaan iedere week op pad met de metaaldetector. Ik kan niet altijd mee, want ik heb ook nog een gezinsleven."

Kippenvel-moment
Af en toe is het jackpot. Zo hebben William en Danny ooit twee Keltische muntschatten gevonden. "Het is te gek als je iets uit de grond haalt wat ruim tweeduizend jaar oud is. Dat is echt een kippenvel-moment." Voor het geld doen ze het niet, zo vertelt Danny: "Het gaat om het verhaal. Van wie waren de munten en waarom liggen ze hier? We proberen dat te beredeneren. Zo krijg je een beeld van het verleden van Limburg."

Lees ook: Bijzonder: schatzoeker ontdekt eeuwenoude runen-munt

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen