Overslaan en naar de inhoud gaan

Het is komkommertijd voor Limburgse schatgravers

Geplaatst opdinsdag 7 januari 2020 - 16:37

Het is komkommertijd voor hobbyisten met metaaldetectoren. "De meeste akkers zijn ingezaaid met groenbemesting. Daar mogen we niet meer op. Het is wachten op flinke vorst."

Met drie man sterk speuren ze een braakliggende akker af aan de A2 vlakbij Roosteren. "Het is een van de weinige plekken waar we met onze metaaldetector aan de slag kunnen." William Posthouwer uit Born weet precies waar de 'goede akkers' te vinden zijn in Limburg. Dit veld hoort daar niet per se bij maar er is momenteel weinig keus voor de hobbyisten.

Komkommertijd
Na de oogsttijd zaaien boeren hun akkers in met groenbemesting om de boden te voeden. Dat betekent dat hobbyisten niet meer het land op mogen. "Tja, het is komkommertijd voor ons," vertelt Danny van Krevel uit Landgraaf. "Velden die niet zijn ingezaaid, zijn schaars. Het is wachten tot het goed gaat vriezen. Dan halen boeren de groenbemesting er weer af en dan kunnen wij weer het land op als we toestemming hebben van de grondbezitter." Er is overigens altijd wat te doen voor de ware metaaldetector-hobbyist: "Thuis de vitrinekast bijhouden. Oude boeken lezen over de geschiedenis en hoogtekaarten bestuderen. Het hoort er allemaal bij."

Gezinsleven
Een knoopje, een vingerhoedje en enkele muntjes die niet zo oud zijn. De oogst op de verlaten akker aan de A2 is niet zo groot volgens Marcel Verweij uit Hoensbroek. "William en Danny zijn echt fanatiek. Die gaan iedere week op pad met de metaaldetector. Ik kan niet altijd mee, want ik heb ook nog een gezinsleven."

Kippenvel-moment
Af en toe is het jackpot. Zo hebben William en Danny ooit twee Keltische muntschatten gevonden. "Het is te gek als je iets uit de grond haalt wat ruim tweeduizend jaar oud is. Dat is echt een kippenvel-moment." Voor het geld doen ze het niet, zo vertelt Danny: "Het gaat om het verhaal. Van wie waren de munten en waarom liggen ze hier? We proberen dat te beredeneren. Zo krijg je een beeld van het verleden van Limburg."

Lees ook: Bijzonder: schatzoeker ontdekt eeuwenoude runen-munt

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen