Overslaan en naar de inhoud gaan

Het jaar van Tom Dumoulin: van valpartij tot leiderstrui

Geplaatst opmaandag 30 november 2015 - 21:30

In de zomer van 2015 groeide de Maastrichtse wielrenner Tom Dumoulin uit tot een internationale bekendheid. Hij was op jacht naar het geel, maar belandde in het rood.

Het jaar begon wat stroef voor Tom Dumoulin. In januari viel hij in de slotfase van de Tour Down Under van het podium af. En Parijs-Nice begon niet zo florissant. Vanwege een buikgriepje moest hij in de zesde etappe zelfs uitgeput afstappen.

Jacht naar geel
Maar het kwam goed met Tom Dumoulin, want hij groeide in het seizoen. Met de toerstart in Utrecht moest dit hét moment van Dumoulin worden. De individuele tijdrit van 13,8 kilometer door de Domstad was hem op het lijf geschreven.

Tom Dumoulin bereidt zich voor op de tourstart in Utrecht.
Foto: ANP

Valpartij
Uiteindelijk liep de Tour de France uit op een deceptie. In de proloog kwam Dumoulin acht seconden tekort voor het geel. En als klap op de vuurpijl raakte hij in de derde etappe betrokken bij een zware valpartij. Met een schouder uit de kom en een breuk in zijn schoudergewricht moest hij afstappen. Daarmee kwam een abrupt einde aan de droom van de gele trui.

Met een arm uit de kom en een scheurtje in zijn schoudergewricht eindigde de Tour voor Tom Dumoulin.
Foto: ANP

Rode leiderstrui
Een maand later zat Tom Dumoulin weer op de fiets. En zocht hij revanche. Hij zette zijn tanden in de Vuelta en beet zich vast in de rode trui. In de vijfde etappe greep hij voor het eerst de leiding, al had hij dat zelf niet direct door. Een dag later verloor hij de trui alweer, maar Dumoulin gaf niet op. Bergop zette hij zijn beste beentje voor, en hield hij de favorieten prima bij.

Tom Dumoulin is trots als hij opnieuw de rode trui omgehangen krijgt.
Foto: ANP

Laatste loodjes
En in de tijdrit bleek hij opnieuw niet te kloppen. Zo reed hij toch nog een paar dagen in het rood. Alleen die ene belangrijke dag, de allerlaatste, dat mislukte. De zwaarste bergetappe bleek inderdaad te zwaar. Daardoor maakte Dumoulin een duikeling in het klassement, en eindigde hij uiteindelijk als zesde. Nog steeds een prima prestatie, maar stiekem wel een teleurstelling.

Foto: ANP

Tijdrijden
Vermoeid probeerde de Limburgse tijdritspecialist nog voor de medailles te gaan tijdens het WK wielrennen. Maar dat leverde geen goud op. Individueel eindigde hij op de vijfde plaats.

Bekijk een uitgebreid overzicht van het seizoen van Tom Dumoulin in de tijdlijn.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Gerelateerde berichten

Dumoulin kijkt al uit naar Tour de France
Kanshebber Dumoulin begint seizoen met 40ste plek
Dumoulin komt net tekort voor dagzege
Dumoulin derde in derde rit Tour Down Under
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen