Overslaan en naar de inhoud gaan

Het geheim van stemmenkanon Vivianne Heijnen

Geplaatst opwoensdag 22 maart 2017 - 15:34

Vivianne Heijnen van het CDA haalde in totaal 15.821 stemmen op. Dat waren er veel, maar niet genoeg om de nummer 26 op de lijst van het CDA in het pluche van de Tweede Kamer te laten belanden.

Want voor het CDA komen er 19 mensen in de Kamer en individuele kandidaten hadden 17.526 stemmen nodig voor een voorkeurszetel.

Geheim
Heijnen haalden veel voorkeursstemmen, vooral in Maastricht, Heuvelland en Parkstad. Waarom kreeg de Maastrichtse zoveel voorkeurstemmen? "Mijn geheim? Mensen die mij een beetje kenden zeiden 'ik geloof in jou' en we willen jou steunen, want het is belangrijk dat Zuid-Limburg gehoord wordt". Haar partij zag de grote aantrekkingskracht van Heijnen volgens haar niet aankomen "Ik ben niet echt gesteund door allerlei belangrijke mensen binnen de partij."

Lees ook: Definitief veertien Limburgers naar Tweede Kamer

Laag op de lijst
Heijnen
: "Ik stond laag op de lijst en volgens de 'experts' ook onverkiesbaar. Met 6000 stemmen zou ik me gelukkig mogen prijzen. Maar ik geloofde erin en wist dat het mogelijk was om minimaal 15.000 stemmen te halen. Want niet de experts bepalen de uitslag, maar de mensen die gaan stemmen."

Campagneteam
Haar campagneteam bestond dan ook uit mensen die zich spontaan aanmeldden om haar te helpen aan een plek in de Tweede Kamer. Zuid-Limburg werd volgeplakt met mijn posters, 240.000 folders werden verspreid op lokale markten en in bejaardentehuizen. Een deel van die campagne betaalde ze uit eigen zak, maar ook het CDA-Limburg, de Limburgse partij-afdelingen en een sponsor-diner droegen daar aan bij. Die campagne, maar ook het feit dat ze de enige vrouw uit Limburg was die op de CDA-lijst stond, leverde haar voorkeurstemmen op: "In Noord- en Midden -Limburg stemden per gemeente zo'n 50 tot 80 mensen op mij."

Tweede Kamer
De kans dat ze, ook als het CDA in de coalitie zou komen, in de Kamer komt acht ze
nihil. Maar wellicht dat ze net zoals Martijn van Helvert later in de regeringsperiode de Kamer binnenkomt. "Ik ga er vanuit dat iedereen voor vier jaar aanblijft. Maar mensen kunnen burgemeester worden of een andere baan krijgen en dan schuift het door op de lijst." Voorlopig blijft ze hoofd van de Campus van de Universiteit Maastricht in Brussel en fractievoorzitter van het CDA in Maastricht.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Drie Limburgers bij eerste twintig op CDA-lijst
CDA Limburg niet ontevreden over concept-kandidatenlijst
Vivianne Heijnen op kieslijst voor Tweede Kamerverkiezingen
Kamervragen over kwestie rond azc-pand in Maastricht
Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen