Overslaan en naar de inhoud gaan

Het geheim van stemmenkanon Vivianne Heijnen

Geplaatst opwoensdag 22 maart 2017 - 15:34

Vivianne Heijnen van het CDA haalde in totaal 15.821 stemmen op. Dat waren er veel, maar niet genoeg om de nummer 26 op de lijst van het CDA in het pluche van de Tweede Kamer te laten belanden.

Want voor het CDA komen er 19 mensen in de Kamer en individuele kandidaten hadden 17.526 stemmen nodig voor een voorkeurszetel.

Geheim
Heijnen haalden veel voorkeursstemmen, vooral in Maastricht, Heuvelland en Parkstad. Waarom kreeg de Maastrichtse zoveel voorkeurstemmen? "Mijn geheim? Mensen die mij een beetje kenden zeiden 'ik geloof in jou' en we willen jou steunen, want het is belangrijk dat Zuid-Limburg gehoord wordt". Haar partij zag de grote aantrekkingskracht van Heijnen volgens haar niet aankomen "Ik ben niet echt gesteund door allerlei belangrijke mensen binnen de partij."

Lees ook: Definitief veertien Limburgers naar Tweede Kamer

Laag op de lijst
Heijnen
: "Ik stond laag op de lijst en volgens de 'experts' ook onverkiesbaar. Met 6000 stemmen zou ik me gelukkig mogen prijzen. Maar ik geloofde erin en wist dat het mogelijk was om minimaal 15.000 stemmen te halen. Want niet de experts bepalen de uitslag, maar de mensen die gaan stemmen."

Campagneteam
Haar campagneteam bestond dan ook uit mensen die zich spontaan aanmeldden om haar te helpen aan een plek in de Tweede Kamer. Zuid-Limburg werd volgeplakt met mijn posters, 240.000 folders werden verspreid op lokale markten en in bejaardentehuizen. Een deel van die campagne betaalde ze uit eigen zak, maar ook het CDA-Limburg, de Limburgse partij-afdelingen en een sponsor-diner droegen daar aan bij. Die campagne, maar ook het feit dat ze de enige vrouw uit Limburg was die op de CDA-lijst stond, leverde haar voorkeurstemmen op: "In Noord- en Midden -Limburg stemden per gemeente zo'n 50 tot 80 mensen op mij."

Tweede Kamer
De kans dat ze, ook als het CDA in de coalitie zou komen, in de Kamer komt acht ze
nihil. Maar wellicht dat ze net zoals Martijn van Helvert later in de regeringsperiode de Kamer binnenkomt. "Ik ga er vanuit dat iedereen voor vier jaar aanblijft. Maar mensen kunnen burgemeester worden of een andere baan krijgen en dan schuift het door op de lijst." Voorlopig blijft ze hoofd van de Campus van de Universiteit Maastricht in Brussel en fractievoorzitter van het CDA in Maastricht.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Drie Limburgers bij eerste twintig op CDA-lijst
CDA Limburg niet ontevreden over concept-kandidatenlijst
Vivianne Heijnen op kieslijst voor Tweede Kamerverkiezingen
Kamervragen over kwestie rond azc-pand in Maastricht
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen