Overslaan en naar de inhoud gaan

Het is definitief: einde zilverzandwinning Sibelco in 2032

Geplaatst opvrijdag 24 januari 2020 - 15:36

Het provinciebestuur heeft definitief groen licht gegeven voor de afgraving van de Sibelcogroeve in Heerlen en Landgraaf tot 2032.

Dat deed het door het zogeheten eindplan daarvoor goed te keuren.

Nieuw hoofdstuk
Gedeputeerde Ruud Burlet (Forum voor Democratie) spreekt van een nieuw hoofdstuk dat geschreven wordt in het verhaal van Sibelco. “En eerlijk is eerlijk : daar was na een aantal onrustige en complexe jaren ook écht behoefte aan”, aldus de gedeputeerde.

Eerdere deal
In mei 2018 sloten het Belgische bedrijf Sibelco en de provincie een overeenkomst waarbij de winning van zilverzand in 2032 zou stoppen. Dat is vier jaar vroeger dan in een eerdere deal.

Mijnsteenberg
Verder werd toen afgesproken dat de mijnsteenberg bij de wijk Heksenberg niet wordt afgegraven. Ook moet in de loop van dit jaar 50 procent van de groeve toegankelijk zijn voor het publiek.

Recreatie
Het is de bedoeling dat het 100 hectare grootte terrein uiteindelijk een natuur- en recreatiegebied wordt dat beheerd gaat worden door Natuurmonumenten

Procedure
Wel loopt er nog een procedure bij de Raad van State tegen het plan. Die is aangespannen door de gemeente Heerlen en twee bewonersorganisaties. Zij willen dat al in 2025 wordt gestopt met de winning van zilverzand.

Fasegewijs
Gedeputeerde Burlet heeft vertrouwen in een goede afloop. Hij zegt blij te zijn dat het gebied fasegewijs wordt overdragen en opengesteld kan worden voor het publiek. “Ik zie erg uit naar de dag dat ik in de voormalige groeve een prachtige wandeling kan gaan maken waarbij natuur en historie centraal staan”, zo zegt de gedeputeerde.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen