Overslaan en naar de inhoud gaan

Het is definitief: einde zilverzandwinning Sibelco in 2032

Geplaatst opvrijdag 24 januari 2020 - 15:36

Het provinciebestuur heeft definitief groen licht gegeven voor de afgraving van de Sibelcogroeve in Heerlen en Landgraaf tot 2032.

Dat deed het door het zogeheten eindplan daarvoor goed te keuren.

Nieuw hoofdstuk
Gedeputeerde Ruud Burlet (Forum voor Democratie) spreekt van een nieuw hoofdstuk dat geschreven wordt in het verhaal van Sibelco. “En eerlijk is eerlijk : daar was na een aantal onrustige en complexe jaren ook écht behoefte aan”, aldus de gedeputeerde.

Eerdere deal
In mei 2018 sloten het Belgische bedrijf Sibelco en de provincie een overeenkomst waarbij de winning van zilverzand in 2032 zou stoppen. Dat is vier jaar vroeger dan in een eerdere deal.

Mijnsteenberg
Verder werd toen afgesproken dat de mijnsteenberg bij de wijk Heksenberg niet wordt afgegraven. Ook moet in de loop van dit jaar 50 procent van de groeve toegankelijk zijn voor het publiek.

Recreatie
Het is de bedoeling dat het 100 hectare grootte terrein uiteindelijk een natuur- en recreatiegebied wordt dat beheerd gaat worden door Natuurmonumenten

Procedure
Wel loopt er nog een procedure bij de Raad van State tegen het plan. Die is aangespannen door de gemeente Heerlen en twee bewonersorganisaties. Zij willen dat al in 2025 wordt gestopt met de winning van zilverzand.

Fasegewijs
Gedeputeerde Burlet heeft vertrouwen in een goede afloop. Hij zegt blij te zijn dat het gebied fasegewijs wordt overdragen en opengesteld kan worden voor het publiek. “Ik zie erg uit naar de dag dat ik in de voormalige groeve een prachtige wandeling kan gaan maken waarbij natuur en historie centraal staan”, zo zegt de gedeputeerde.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen